"Искам да призова българските граждани - трябва да ни дадат власт и да ни подкрепят". Това заяви в сутрешния блок на БНТ ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Освен това той потвърди думите на Кирил Петков, че коалицията им ще върне втория мандат неизпълнен в момента, в който президентът Румен Радев им го връчи по-късно днес.

"Ще отидем при президента Радев с ръководството на партията и с Николай Денков. Ще върнем папката празна, с неизпълнен мандат, тъй като не получихме достатъчно подкрепа.

Всички видяха, че се борихме до последно да създадем редовно правителство. Две трети от българите не желаят избори.

За съжаление отговорността, че отиваме на предсрочни избори е на ГЕРБ-СДС. Миналата година направихме компромиси с оглед националните интереси на България", посочи съпредседателят на ПП-ДБ.

"Припомням, че в декларацията, с която е създадено правителството, е записано, че премиерът и вицепремиерът трябва да си сменят позициите.

Няма да влизам в подробности как са водени преговорите. Борисов не присъстваше на тези преговори.

Имаше два фокуса, ние настоявахме за продължаване на съвместното управление с ГЕРБ. Учредителната власт е в парламента, там се правят реформите.

Има една немска поговорка, която гласи, че "Тези, които правят наденицата, не обичат да се хранят с нея". Вниманието на нашата коалиция бе съсредоточено върху търсенето на общо управление.

Видя  се, че от другата страна няма желание за реформи в службите например. Нашия сектор за сигурност е неефективен", каза той.

"Аз бях този, който настояваше да има реформи в службите. Насреща получих разработка от военното разузнаване срещу мен.

В парламента беше разтурена комисията по контрол на службите, това не е случайно. Един от факторите, довели ни до сегашното положение, е съпротивата срещу тези реформи.

Не исках да го коментирам, защото щеше да доведе до сътресение. Това е опит за сплашване. Всички онези стари способи от комунистическия режим отпреди 30-40 години бяха използвани.

Още от есента на миналата година партньорите ни от ГЕРБ не искаха да се занимават с реформите в службите. Борил съм се да убеждавам българите, че това не е правилно", подчерта Атанасов.

"Нашите служби се възпротивиха на действията на правителството, когато бяха изгонени 70-те руски шпиони. Изпълнителната власт е тази, която се бори с чуждото разузнаване. 

Ако искаме да има реформи в службите, самите те трябва да са убедени, че искат те да бъдат извършени. Идеята да бъдат обединени двете служби беше моя.

Снощи имахме дълго обсъждане на действията ни по нататък. Категорично искаме реформи.

Искам да призова българските граждани, ако искат да станем членове на Шенген и еврозоната, трябва да ни дадат власт и да ни подкрепят. Видях с очите си, че през тези 9 месеца в ГЕРБ има хора, който искат реформи и други, които са против тях", категоричен е той.

"Това се нарича властова абстиненция. Ще се борим на тези избори да сме първа политическа сила и да получим подкрепа от българите.

Готови сме отново след това да преговаряме с ГЕРБ. В политиката е много важно да се казват истините на хората. Понякога боли от тях.

Упражняването на властта в страната не е само изпълнителната власт. Аз бях човекът, който пледираше за възстановяването на парламентарната република. Не смятам, че трябва да се залагат препятствия, които да доведат до политическа криза.

Ние се борихме през цялото време да се реализира ротацията, България да има редовно правителство, да станем пълноправен член на Шенген и еврозоната.

За икономиката ни е от изключителна важност да бъдем членове на Шенген.

При тази геополитическа ситуация, в която се намираме, на 400 километра има война, смятам, че е нормално съюзниците да се интересуват какво се случва у нас.

Пародия е, че "Възраждане" искат третия мандат. Те работят за дестабилизация на България.

Смятаме, че е разумно изборите да бъдат 2 в 1. Ще бъдат спестени 100 милиона лева", каза още ген. Атанасов.

 Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук