Няколко часа преди интервю ми се обадиха вярващи християни от София да ме попитат защо тази информация се затаява. Проверих и установих, че е истина, че предстоятелят на Руската църква е изгонен от македонските служби за шпионаж. Затова повдигнах публично въпроса. Това заяви пред bTV Атанас Атанасов – депутат от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ и председател в оставка на парламентарната комисия за контрол на службите по повод изгонването на предстоятеля на Руската църква в София.

„Този човек аз съм убеден, че българското контраразузнаване знае, че обслужва руското разузнаване. Но пет години го прикриват или се правят, че не го виждат“, посочи той.

„Предстои този въпрос да бъде изяснен по реда на парламентарния контрол. Ръководството на ДАНС трябва да си вземе папките, да дойде в комисията и да ни обясни кога е дошъл, как е засечен, какво е било установено“, заяви Атанасов.

„Щом е взето решение да бъде експулсиран, значи има натрупана информация“, смята той.

„Въпросът е защо сега и защо след скандал. Имам притеснение, че българското контраразузнаване си е затваряло очите. Ако няма папки – тогава се пита защо го изгониха“, допълни той.

„Руската православна църква е филиал на КГБ. Това е известно на всички по света. Включително техният патриарх е полковник в КГБ. Още по време на СССР този канал е разработен, за да може под расото да минават с револвер“, обясни той.

Атанасов посочи и защо се подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол на службите. Той обясни, че първоначално „след един обстоен дебат“ е получил подкрепата на партиите, подкрепящи правителството, за своите предложения за промяна в закона.

„Впоследствие Бойко Борисов като говорител на най-голямата партия зае друга позиция. Аз не виждам какъв е смисълът за моята дейност, след като идеите които имам и които смята, че са полезни за България, не се подкрепят“, посочи той.

По думите му, предложението за сливане на службите е само една от причините за оставката.

„Сегашният председател на ДАНС тутакси трябва да си подаде оставката след това, което направи вчера. Няма право никой от тази служба да заема политическа позиция, камо ли пък публично. И това не му е за първи път на господина“, изтъкна депутатът.

Според него, трябва да се промени механизмът, по който се назначават ръководителите на българските специални служби.

"Аз съм си подал оставката и беше съобщено кой ще ръководи комисията след мен. Има усилие да бъда убеден да се върна на тази позиция. Аз бих го направил, само ако има гаранции, че ще има резултат. Ще предложа конкретни стъпки за реформи в сектора за сигурност и искам подкрепа за тях. Темата за сливането на службите не е най-важната. Важно е по какъв начин функционира цялата система", заяви Атанасов. 

Той даде лоша оценка както на работата на ДАНС, така и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

"Малка Македония ни оказа, че имаме шпионин в София, а ние се правим, че не го виждаме", завърши той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук