"Продължаваме промяната" вече са наредили своя кабинет и, както се очакваше, той е съставен от ярки политически лица, пише Епицентър. бг., като се позовава на чернова с част от имената на министрите.

Днес от ПП заявиха, че са "готови да предложат предсрочно състав на правителство".

За Премиер се предлага акад. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ, който в последните два дни води преговорите с ГЕРБ.

КИРИЛ ПЕТКОВ се е съгласил да бъде Вицепремиер по еврозоната, Шенген и контрол върху службите - сектор, към който той има особен интерес и който контролираше и докато беше премиер в предишния редовен кабинет.

АСЕН ВАСИЛЕВ запазва позицията си на Вицепремиер и министър на финансите, заради чийто сметки досега България изпадна в невиждан в пост-тоталитарната ни история бюджетен дефицит.

Ген. АТАНАС АТАНАСОВ сбъдва сънищата си, защото се добира до бленувания от него пост на Вътрешен министър.

За външен министър от ПП са си харесали ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА, която беше съветник на Кирил Петков по въпросите на Македония и лобира активно за падане на ветото, в резултат на което отношенията ни със Скопие сега са на кота нула.

Прави впечатление, че този кабинет е съставен от кадри на ПП и ДСБ, като от него знаково отсъстват имена на "Да, България". 

Както вече всички политици и анализатори са забелязали, лидерът на "Да, България" Христо Иванов се е изолирал от властоватата суетня на ПП и ДБС, защото е наясно, че кабинет без участието на ГЕРБ не може да мине в парламента.

Политическа фантастика е, че някой извън ПП/ДБ в 49-ото Народно събрание ще гласува отново за Кирил Петков и Асен Василев като министри, а пък ген. Атанасов-шеф на МВР, е безумство, което никой няма да допусне.

Все пак да не забравяме, че Атанас Атанасов е пребивавал в репресивните органи още от времето на тоталитаризма - бил е съдия и прокурор в комунистическата правораздавателна система, обслужвайки едноличната власт на Тодор Живков.

Такъв състав на кабинета е израз на политически нонсенс и той може да ни доведе единствено и само до скорошни избори, в които ПП ще продължат срива си надолу - процеси, които лидерите на "Промяната" не могат да осъзнаят, въпреки предупрежденията на социолозите.

През целия днешен ден, докато в Клуба на народния представител течаха активно преговорите по сектори между представители на ГЕРБ и ПП и ДСБ Кирил Петков обикаляше кулоарите на Народното събрание и настойчиво твърдеше, че "американците здраво са настъпили Борисов" и той се е съгласил да подкрепи кабинет с втория мандат без участието на министри от ГЕРБ.

Това обаче не е вярно.

Никой от евроатлантическите ни партньори в този момент не се намесва в решаването на властовия проблем у нас, но всички искат да се преодолее политическата криза в България. Затова като първа политическа сила ГЕРБ не отстъпват от конституционното си право кабинетът да бъде с тяхно водещо участие, което е условие за стабилност и професионализъм.

Проекто-кабинетът на ПП-ДСБ нагледно показва, че в коалицията е настъпил непреодолим раздор. "Анти-ГЕРБ" тенденцията е взела връх, което не се споделя сред умерените в "Продължаваме промяната" и "Да, България".

Кабинет, съставен от най-ярките политически лица на "Промяната" и ДСБ, взривява съгласието по управленската програма, което от ГЕРБ и ПП демонстрираха в последните два дни.

Състав на правителство с тези министри е фактически отказ от създаване на голяма коалиция, с която Борисов се надаваше, че може да се направи стабилно управление.

Все пак ръководството на ГЕРБ ще изкачат до неделя, за да получат официален отговор на желанието им ПП да обявят своя проекто-състав на кабинет, за да са наясно дали могат да го подкрепят, преди да получат първия мандат.

Изчерпвайки докрай шансовете за разбирателство с "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ се откриват възможности за реализация на план "Б", както обяви Борисов.

И тук вариантите са два.

Първо - разговори с всички останали парламентарни сили за поемане на обща отговорност за изваждане на страната от кризата - вероятно създаване на някакво правителство на спасението, без да е формална коалиция. 

Ако това не се случи, ГЕРБ ще пристъпят към втората и последна възможност преди за да се отиде на избори - правителство на малцинството, както обяви Борисов след лидерската среща - позиция, която беше потвърдена по-късно и от Десислава Атанасова, и от Томислав Дончев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук