За този казус решаването е в парламента, защото само през парламентарна комисия може да бъдат установени закононарушенията и да се потърси механизъм за тяхното прекратяване и недопускане.

Това сподели в студиото на "Още от деня" по БНТ съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов по повод проверката на прокуратурата, която не откри незаконни подслушвания на депутати и политици.

,,На тези избори хората ни казаха две основни неща – искаме отстраняване на ГЕРБ от власт и правителство на промените. Така че ние ще работим за създаването на правителство. По отношение на "Има такъв народ" те са първа политическа сила и очаквам да проявят мъдрост и да потърсят подкрепа от останалите партии'', обясни Атанасов.

Първо в БЛИЦ! Проверката на прокуратурата приключи и установи има ли подслушвани политици

Ние не претендираме за постове в правителството, за нас са важни приоритетите. Нашите позиции са непроменени – искаме правителство, което да отстрани Борисовата власт, защото Бойко Борисов все още разполага с властови лостове. Разбира се, много е важно да създадем такова правителство, което да не допуска задкулисното влияние на ДПС, допълни още той.

,,От ИТН би било добре да видят и нашите приоритети. Първата обща позиция на ДБ още при неговото учредяване беше за лустрацията – това нещо е посочено и в нашите приоритети. ДБ в листите си нямаше нито един сътрудник или офицер от Държавна сигурност. По тази тема няма да допуснем компромис'', категоричен бе Атанас Атанасов.

По думите му е от изключително значение да се възстанови парламентарната република и парламентаризмът у нас.

Тези двама министри свършиха полезна работа. Аз нямам забележки за тяхната работа, имат качества да провеждат политики, които са свързани с нашите приоритети, отговори Атанасов на въпрос дали от ДБ биха подкрепили служебните министри на икономиката и на финансите да останат и в едно бъдещо редовно правителство.

На финала съпредседателят на ДБ заяви, че ако получат третия мандат за съставяне на правителство, биха го взели и биха търсили подкрепа.

,,Имаме кадровия потенциал и авторитетни хора, които биха били полезни за България'', завърши Атанасов.