Първата задача на новия парламент трябва да бъде внасяне на законопроект за мажоритарната избирателна система. Това каза пред  „Фокус“ бившият конституционен съдия Георги Марков.
По думите му трябва да се вземе предвид изборът на над 2 милиона граждани, а сегашният изборен закон нанася сериозни удари по демокрацията. „Такъв резултат и вот - 2,5 млн. да гласуват за нещо, не е имало от времето на Жельо Желев, който през 1992 година спечели с 2 млн. 738 хиляди“, коментира той.

Според Георги Марков резултатът от референдума е не само по-голям от победата на Румен Радев, но и от голямата победа на ОДС в революционните времена в края на 90-те години. „Няма никакво значение дали допитването е инициирано от музикант, шоумен, футболист или обикновен български гражданин. Хубаво е, че пропорционалната избирателна система създава представителност, но при ниска бариера от 4% създава нагон за правени партии и безпринципни коалиции, като Реформаторския блок“, коментира той.

Георги Марков добави, че основни цели в управленската програма на ГЕРБ след изборите, освен въвеждането на мажоритарна система, трябва да бъде избягването на коалиране с други политически формации и категорично да се прекрати диалогът с БСП.