"Конгресът на БСП днес трябваше да констатира или да не констатира подадената оставка от Корнелия Нинова. Делегатите счетоха за редно, че Корнелия Нинова трябва да продължи да изпълнява функциите си и че не приемат подадената от нея оставка. Единственият начин да изразят тази своя воля беше като отхвърлиха именно това предложение за констатиране на оставката, както е по устава на нашата партия." Това обобщение на събитията от Конгреса на БСП направи председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в предаването "Офанзива" по Nova News.

По неговите думи с отминаване на времето няма как да се заличи катастрофалната загуба на БСП на изборите миналата година и оцени като правилна постъпката на лидера на БСП да поеме отговорността за нея.  "Затова обаче са и членовете на партията - за да разграничат отговорността и до каква степен е отговорен само ръководителят или всички ние, които участваме в тези процеси. От дистанция на времето, и делегатите на Конгреса, и българските социалисти преценихме, че по-правилното решение за БСП и за България е тази оставка да не бъде приета и всички усилия на партията да бъдат съсредоточени върху управлението на държавата", коментира Свиленски. 

В ефира на Nova News социалистът обясни, че целта на всяка партия е да влезе в управлението, за да може да реализира своите политики. "В крайна сметка, БСП влезе в управлението и вече реализира своите политики. Ще дам пример с бюджета, който предстои да бъде приет - над 20 млрд. лв. са заложени именно за социални политики. Това са политиките, с които БСП се яви пред българските избиратели и няма абсолютно никакво значение дали са 26 или 29 народните представители, когато тези неща ще бъдат реализирани. Аз съм свидетел преди една година, когато бяхме 80 народни представители и не можахме да реализираме нито една от тези политики, които хората очакват", посочи той.

"Оценяваме като грешка въвеждането на изцяло машинно гласуване поради невъзможността на много български граждани да участват в гласуването и затрудненията с машините, които се наблюдаваха. Фактите са избирателната активност в секциите, където гласуването е било само машинно и там, където е било само на хартия. Този въпрос ще бъде преразгледан, когато му дойде времето с отварянето на Изборния кодекс. Надявам се да получим подкрепа и от други политически сили", каза още Георги Свиленски.