Георги Търновалийски, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3” коментира актуалните политически теми.

Конгресът на БСП от 16 юни.
„Г-н Търновалийски, я се изправете, как сте със шпагатите, можете ли да правите шпагати?”, попита водещата своя гост в началото на разговора. Той отговори, че не може. „А Корнелия Нинова може ли?”, продължи водещата. Търновалийски отговори: „Не съм забелязал, интересно е, ако ще може!”. „Не се ли опита тя да направи „политически шпагат” на конгреса на БСП между онези, които я възхваляват и онези, които търсеха прагматичния отговор за гръмкия провал на БСП на евроизборите?”, попита Беновска. Социалистът заяви: „Ама Вие конгрес ли гледахте? Аз мисля, че конгрес нямаше!”. „А какво беше това – мюзикъл? И Корнелия Нинова какво го играеше, „Пеещ под дъжда ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Търновалийски заяви, че конгресът на БСП е най-висшият орган и взима решения, но в случая не е взел никакви решения.

„Някой оспорва ли правно този мюзикъл „Пеещ под дъжда”?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че няма такова нещо и попита кое да се оспорва. „Ами че нещо, което не е било такова, формулирано във вашия устав, сиреч конгрес, се обявява за конгрес!”, поясни водещата. Търновалийски отговори, че БСП е сериозна политическа сила със сериозни задачи и не е сега времето да се занимава със съдебни битки, достатъчни са другите битки, в които партията участва.

„Ами досега вие загубихте всички битки, Корнелия начело на партията вече две години и няколко месеца!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й попита „кои ние?”. „Онези, които искате партия, за да е партия на трудещите се, на младите ако щете, на по-възрастните, да защитава правата, а не да изважда на дневен ред кандидати за европарламент, които не само, че не произхождат от БСП, ами хал хабер си нямат от левите идеи!”, обясни водещата. Гостът в студиото заяви, че тук е моментът да обясни, че терминът „вътрешнопартийна опозиция” е бил въведен от сегашното ръководство на БСП. Според него в БСП винаги е имало хора с различно мнение, но за първи път се говори за вътрешнопартийна опозиция. „Да, ние всички сме в опозиция, защото в момента управлението на държавата е в друга политическа сила. И ние смятам, че сме сериозна опозиция и това е една от задачите ни. Но по-важните задачи са да говорим за политика, за идеите, които ние някак си загърбихме и забравихме. Защото това ръководство, казвам го като мое мнение и напълно отговорно, има три основни фундаментални грешки, които, ако много бързо не бъдат отстранени и решени, партията е в опасност. На първо място това ръководство начело с председателя раздели партията, като отстраниха доказани авторитети в партията, опитаха се да омаловажат тяхната роля и да ги загърбят, да не кажа да ги разгонят дори!”, категоричен бе Търновалийски.

„Хайде да говорим поименно, кого визирате под „това ръководство”?”, помоли за уточнение водещата Беновска. Георги Търновалийски отговори, че на първо място има предвид председателя, защото партията се управлява по този начин – каквото каже председателят, това се случва, мнението на председателя и на ИБ. Водещата попита на цялото ИБ ли? Гостът й отговори, че не е сигурен, защото не е част от ИБ, но може да каже, че обикновено на заседание на НС се спуска решение или предложение на ИБ. „От кога е така – от началото на мандата на Корнелия Нинова, или е дългосрочна практика от предишни председатели?”, попита водещата Илиана Беновска. Търновалийски отговори: „Аз смятам, че това е достижение на председателката Нинова. Тя въведе нещо различно в БСП – това, което има като идеи и предложения ИБ, първо да бъде съобщено на медиите и след това да бъде обсъждано и гласувано в НС!”.

„Да Ви попита простичко – все едно се прибирате вкъщи и жена Ви Ви пита – защо го търпите?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че това нещо с колегите му не го търпят. Водещата заяви, че все пак тази практика продължава. Гостът й обясни, че това са процедури, Корнелия Нинова е избрана на конгрес на БСП, има мандат и ако сама не реши да напусне поста си, няма как да бъде сменена. „Вярно ли? Вие чувате ли се какво говорите? Аз казах в коментара си, че ако това продължава по същия начин, може би филмът, който се прожектира в момента, образно казано, „БСП – 128 години”, може да завърши с надпис „Край” на черен фон и на празна зала! Нали разбирате?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че много хора искат това да се случи, но то няма да се случи. Той отново подчерта, че сегашното ръководство е направило доста грешки и спомена още една от тях – липсата на коалиционна политика.
 
„Казахте, че Нинова е отстранила знакови лица, можете ли да споменете някои от тях?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски заяви, че на първо място би споменал Сергей Станишев, защото всички са станали свидетели на драмата с евролистата на БСП. Други важни личности са Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Чавдар Георгиев, Георги Гергов, Красимир Янков, Димитър Дъбов. Според Търновалийски това са безспорни авторитети, които не са чути, обявени са за вътрешна опозиция на председателката. Мненията на изброените хора не се зачитат, а те са нужни на партията. „Доколкото си спомням освен Георги Гергов никой друг не е официално отстранен!”, отбеляза водещата. Търновалийски отговори, че тези хора са членове на НС, но тяхното мнение не се зачита, а това е вредно за партията.
  
„Добре, и какво от това? То си продължава, сега Кирил Добрев ми каза, че ще има пленум!”, заяви водещата. Георги Търновалийски каза, че сега го научава от нея и това е пример за това как се управлява БСП. Той попита кога ще се състои пленумът. Беновска отговори, че пленумът ще се проведе на 29-ти или 30-ти юни. Социалистът продължи, че през последните месеци позициите в НС като кворум и мнозинство са се променили, съотношението на силите се е променило. „Може да е към по-добро?”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че сигурно е така. „Иронизирате ли ме, защото аз Ви иронизирам?”, попита водещата. Търновалийски заяви, че е напълно сериозен и смята, че през последните месеци съотношението на силите в НС се е променило към по-добро и членовете на този орган вече са започнали да се вслушват и в чуждото мнение.
  
„Аз не можах да видя на онова, което се опитах да нарека конгрес, но с Вас стигнахме до мисълта, че това е мюзикълът „Пеещата под дъжда” на Корнелия Нинова, да бъде чута друга мисъл, дори не беше изказано различно мнение. Даже опитите бяха плахи!”, коментира водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски заяви, че точно затова е казал, че не е имало конгрес. Водещата заяви, че хората като него е трябвало да поискат думата преди да приключат изказванията. Търновалийски отговори, че е имало много хора, които са чакали за изказванията, но те са били прекъснати.
  
„Извинявайте, че ще се самоцитирам, но Вие забелязвали ли сте ме мен на пресконференция? Какво правя аз?”, попита водещата Илиана Беновска. „Вие сте журналист!”, отговори гостът. „Няма такова нещо, седя и чакам на микрофона. И когато някоя пиарка например, пиарката на Нинова, сещам се произволно, на първата пресконференция на Румен Радев в НДК тя каза, че той няма да отговаря на тези въпроси, аз хванах микрофона и го попитах – Вие мъж ли сте и ще ми отговорите ли? И той трябваше да ми отговори. Така че вие вместо да стоите и да чакате като балерини, да бяхте хванали микрофона и да кажете – другарко Нинова, бъдете така любезна дама да изслушате какво ще Ви се каже. Не трябваше ли така да направите?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че не смята, че конгресът е мястото за това. Според него каквото има да се казва, то трябва да се казва на заседание на НС, който е оперативният орган на партията. Според него конгресът е върховният орган на партията, той съдържа и елементи на тържественост и не бива да се допуска на него да излизат на преден план тежките противопоставяния. „Има си дневен ред. Когато Корнелия Нинова стана и каза, че няма да подаде оставка пред конгреса, следващата реплика трябваше да бъде „Закривам конгреса”. Но тя не го направи!”, заяви социалистът.
  
„Но защо Вие очаквате тя да произнесе вашата реплика? Трябваше някой от вас да стане и да каже – трябва да се закрие конгресът и да се обяви нова дата! Казвам Ви го като избирател, не съм член на БСП!”, заяви водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че част от участниците в конгреса са го закрили като просто са си тръгнали, а на практика не са били взети никакви решения. „Вие наистина ще ме убедите че това е мюзикъл, тя си е пяла под дъжда!”, заяви водещата. Търновалийски отговори: „Това си е Ваш извод, аз Ви казвам какво се е случило. За мен беше напълно безсмислен форум, скъпо платен. В крайна сметка над 1760 членове, гости идват в София и са посрещнати, за да чуят какво? Да чуят какви решения?”. „Да чуят вдъхновената реч на Корнелия Нинова!”, отбеляза водещата. Социалистът заяви: „Аз смятам, че това, което чухме, беше унизително, обидно, колкото за този, който го изрече, така и за цялата партия!.

Предстоящото събиране на Бузлуджа
„Сега ще ходите ли на Бузлуджа?, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че ще ходи. „И какво ще се получи там – Корнелия Нинова ще си каже нейните работи на микрофона, Вие поканен ли сте да произнесете реч?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че не е поканен, но по-важното е, че ще има хиляди социалисти, с които могат да се проведат разговори. „Била съм не един или два пъти там, сред хилядите социалисти там в тази хилядна жега и т.н, и дано пак няма чаши с нейния лик, казвам го иронично, хората се губят, не можете да се срещнете с много хора там!”, отбеляза Беновска. Народният представител отговори, че не е така и на „Бузлуджа” се среща с много хора, които не е виждал от доста време, а прави и много нови запознанства.

„Като говорихте много справедливо за процедурите, тогава защо не поставите въпроса, споменахте преди малко знакови лица на БСП, които не са в активната политика на БСП, защо не поставите въпроса кои ще говорят? Нека тя да говори, нека да говорят и хора от нейното обкръжение. Нека Кирил Добрев да говори, блестящ оратор, но защо не поискате и представители на „отстранените”, както се изразихте Вие, да получат право на публична реч, а не на седенки под сенките?”, попита водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че в БСП е необходим много тежък разговор, който, ако председателката не проведе, БСП не я чака нищо добро наесен. Предстоят много тежки местни избори и председателят на партията трябва бързо да реши проблемите. Тя трябва да проведе разговори с авторитетите на партията, трябва да проведе и разговори извън партията, защото няма коалиционна политика и да се води подготовка за местните избори, които са много тежки и може би най-важните.

Коалиционната политика на БСП и отношенията с останалите парламентарно представени партии
„Каква трябва да бъде коалиционната политика на БСП? Към кого трябва да бъде насочена?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че дълги години БСП се е явявала в коалиция с 13 леви партии и сдружения, а в момента те са 3. Той продължи, че липсват отношения с други леви формации, които са естествени съюзници, като партията на Татяна Дончева, като АБВ. Народният представител заяви, че всяка партия участва на избори, за да ги спечели и да управлява и затова партията трябва да се обърне към естествените съюзници вляво. „Показаха ви много добре и Румен Петков, и Татяна Дончева, че не са ви естествени сътрудници на предишни избори!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Социалистът отговори, че те са го показали на базата на отношението, което сегашното ръководство на БСП има към тях в момента. Въпреки това АБВ и партията на Дончева са естествени съюзници на БСП. Търновалийски продължи, че БСП са прекъснали напълно и отношенията си с останалите парламентарно представени партии. „С ГЕРБ можете ли да имате отношения?”, попита водещата. Гостът й попита защо да не може. На въпроса дали с ДПС може да има коалиционни отношения събеседникът й отговори, че в миналото такива отношения е имало и не вижда защо да не може да има и в момента. Отношения, според него, може да има и с ОП, и с „Воля”. „Браво, г-н Търновалийски, ето това е съвременният политик! В името на какво обаче? Внимавайте да не сбъркате, в името на какво?”, попита водещата. Търновалийски отговори: „В името на развитието на страната и в името на нацията! Защото хората са с огромни надежди към политиците и затова ние получихме този звучен шамар и не победихме на тези избори! Това е същото нещо, което трябва да разбере нашето ръководство на партията! Ние изплашихме хората!”.

„Г-н Търновалийски, вие се върнахте в парламента, не знам доколко сте се деквалифицирали, защото след малко предстои ваканция и съвсем ще ви стане дълга почивката, но в състояние ли сте вие да обявите от парламентарната трибуна, че това е идеалът на БСП за политика – в името на националните интереси, на националните отговорности, на благоденствието и стабилитета на държавата? БСП би могла и иска контакт с всички парламентарно представени партии, което току що казахте и да подпишете ако трябва микропрограми?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че това е неговото мнение, но не смята, че сегашното ръководство ще го направи. „Аз не питам за ръководството, питам ви тези, които милеете за БСП и Вас лично!”, уточни водещата. Народният представител отговори, че лично той не може да го направи, защото няма пълномощия за това. „Не можете ли да излезете и да кажете – аз, като народен представител от Пловдив, в името на националните интереси, в името на бъдещето на България?”, попита водещата Илиана Беновска. Търновалийски отговори, че той е част от едно цяло – от партията и от парламентарната й група. „Демек устата и умът пак е Корнелия Нинова, а вие сте тялото?”, попита водещата. Гостът й още веднъж обяви, че мястото, където тези въпроси се поставят, е НС на партията. Докато това не започне да се прави, няма да бъдат решени проблемите на партията. „А това е най-важното, да си решим проблемите в партията, защото тази така наречена битка в партията не е битка за лидера, тя е битка за партията!”, категоричен бе народният представител.

Какво да очакваме от БСП на местните избори?
„На НС, който Ви съобщих, че предстои, ще го вербализирате ли това, което говорихме преди малко, или пак ще кажете – лято е, морско е?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че този разговор трябва да бъде проведен, защото предстоят избори и сега му е времето. „Ами знаете ли какъв ще бъде резултатът на изборите? Защото Вие казахте – ако председателката не проведе този разговор, чака ни крах. Ами тя няма да го проведе с вас и вие ще станете неми свидетели и само ще си сложите черните кърпи накрая на жалейката на 28-ми октомври! Ще имате ли кмет в София да ви напомня, че от 1989 г., откакто назначеният Стефан Нинов си подаде оставката заради падането на режима, вие не сте имали от 30 години кмет в София? В Пловдив също не сте имали кмет от 30 години! За местните избори какво, чакате тя да ви инициира ли, за да седнете на дебат?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че местните избори на 80% са отговорност на структурите по места, а подкрепата на централното ръководство е много важна, но не е определяща. Народният представител подчерта, че е много важен въпросът с коалициите.

„За финал аз имам тук една разбивка на гласовете по области на евроизборите. Да вземем например Пловдив-област 21336, почти 27% са гласували за вас, а за ГЕРБ почти 32%. Вижте колко ви е малка разликата. Същото е и за Пловдив-град – 25% срещу 33%. Това гласове за Нинова ли са, за листата на Нинова ли са, или са гласове на гласоподаватели от Пловдив град и област и какво ще ги мотивира да гласуват на местните избори по-активно?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е твърдият електорат на БСП в града и областта. Има доста по-големи резерви и европейските избори не могат да бъдат мерило. „А кое ще ги мотивира? Ами кандидатите, листите, които ще подредим и разбира се работата на местните структури!”, заяви народният представител. „Вие ли ще издигнете кандидат за кмет на Пловдив?”, попита водещата. Георги Търновалийски й отговори: „Да, нашата конференция ще си издигне кандидатът за кмет и ще си подреди листата, а НС ще го утвърди!”, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 23 юни 2019 година.