ГЕРБ не е враг за БСП, а опонент, заяви Антон Кутев, секретар на Изпълнителното бюро на БСП пред БНТ. Не може обаче да се наслагва напрежение, защото който и да дойде да управлява, ще е необходима минимум стабилност, а за момента това не се случва. Административният секретар пък на ГЕРБ Цветомир Паунов каза също, че в лицето на БСП те също виждат опонент, а не враг, но с подобни фрази на премиера Сергей Станишев не може да има диалог между двете политически сили на фона задаващата се тежка зима, енергийна криза, социални протести.

Той бе категоричен, че коалиция с БСП и ДПС ГЕРБ няма да прави. На въпрос притеснява ли ви миналото на вашия лидер Бойко Борисов, като връзки с Пашата, Паунов заяви: "Абсолютно не". Кутев също не си пожела коалиция с ГЕРБ.
Паунов определи като безсилие от страна на Станишев обидните квалификации като мутризация, циркаджии за партията, на която се възлагат най-големи надежди и то на фона на протестите и на срещите на премиера с оперативно интересни лица, посочени в доклада на ОЛАФ за еврофондовете. Той обвини Станишев, че не защитава правата на българските граждани и с безотговорното отношение към млекопроизводители и зърнопроизводители, както и че не случайно било стихийното увеличение на пенсии и заплати в края на мандата. Паунов направи уговорката, че ГЕРБ няма нищо против членовете на БСП.
Кутев опонира, че е това е било закачка, която е направена междувременно на младежкия форум на социалистите. Необходимо е да бъде изведен дебат от всичко това на ценостите и програмите на БСП и ГЕРБ.
Това, че ние говорихме за мутризация и че до голяма степен хората, а и очевидно и ГЕРБ се свързва с това и реагира остро, може би е разбираемо. Едно от основните неща, които се опитваме да кажем е, че трябва да изведем дебата от това ниво, затова едно от посланията, което излезе от нашата младежка среща, беше едно предложение за дебат поне с младите хора на ГЕРБ, каза той.  „Целта е да направим един реален политически дебат, основан на идеи, на ценности и на програми. Програмата на БСП с всичките вътрешни и външни критики, е многократно по-добра от тази на ГЕРБ. Крайно време е да се занимаваме с реална политика. ГЕРБ иска да вземе властта, претендирайки за десен проект. Аз категорично смятам, че те са написали нещо, което смятат за сбор от десни ценности, което те не разбират и то е абсолютно вредно за държавата и всички околни държави”, каза Кутев. Според него ГЕРБ наистина се циркосва. Паунов реагира пък, че БСП отклонява вниманието към ГЕРБ, за да преодолее вътрешнопартийните си проблеми преди форума си. /БЛИЦ