ГЕРБ очаква масови протести през есента, ако правителството не подаде оставка и не бъдат насрочени нови избори. Това заяви председателят на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на БЛИЦ.
ГЕРБ призовават президента да прекрати мандата на това правителство и да назначи служебен кабинет. Освен това държавният глава трябва да започне консултации с партиите от управляващата коалиция, с парламентарната и извънпарламентарната опозиция за прекратяване на мандата на 40-то Народно събрание, смятат от ГЕРБ. В изработена позиция, която съдържа 17 стъпки за връщане на доверието на европейските институции към България, партията на Бойко Борисов призовава Парламента да се откаже от лятната си ваканция и да приеме промени в изборните закони, за да се проведат предсрочни избори. Спешно изменения трябва да направят депутатите в законите за политическите парии и за избор на народни представители, както и в Наказателно–процесуалния кодекс, за да се ограничи купуването на гласове, обясни Цветанов. За нас е важно в Парламента да има представителство на партии, което да съответства на общественото настроение, коментира той.
Правителството трябва да поеме политическа отговорност и веднага да обяви мерки за овладяване на кризата до провеждането на извънредните избори. Органите на реда и съдебната система трябва да гарантират сигурността в страната и да не допускат организираната престъпност да се възползва от ситуацията в момента, призовават още от ГЕРБ.

В позицията на партията не е пропуснато и обществото, като обръщението към него е да покаже, че е зряло и отговорно. /БЛИЦ