ГЕРБ призовава българските политици да не спекулират с опасността от нарушаване на етническия мир. Това е казва в декларация на пратията, предоставена на медиите.

В последните седмици бе възобновен дебатът относно етническия мир в страната и гаранциите за неговото запазване. Тази тема бе актуална в началото на българския преход заради проведената от комунистическата власт промяна на имената на българските турци и последвалото насилствено изселване на стотици хиляди от тях. Днес неяснотите около трагичната смърт на един от дейците на ДПС показа колко проблемна е липсата на прозрачност и публичност на вътрешнопартийния живот на движението. Последиците се изразиха в появата на поредица от спекулации с темата за етническия мир в страната. Те се оказаха възможни поради дългото съзнателно отлагане на открит обществен разговор за всички аспекти на междуетническите отношения в страната, за ролята на държавните служби и политическите партии. И до днес отказът от публичност и разкриване на истината се аргументира с опасността от нарушаването на етническия мир в страната, но по същество е основание за задкулисните политически договаряния, пише в декларацията.  Според членовете на партията обществото се нуждае от яснота по всички причини и последици на проведения от комунистическата власт “възродителен процес.  От ГЕРБ отново декларират, че няма да участват в следващо управление заедно с ДПС. Политиката, която провежда ДПС досега, противоречи на принципите, които ние се стремим да наложи в българския политически живот – откритост, честност, спазване на реда и законността. По време на продължителното си участие в управлението на страната в рамките на няколко поредни мандата ДПС наруши основни морални норми в политиката, с които ГЕРБ не може да допусне компромис.
Етническият мир в България се гарантира от Конституцията и спазването на българските закони. Той е основно достижение в процеса на демократизиране на българското общество не заради политиката и участието на ДПС в управлението, а благодарение на разума, културата и зрелостта на всички български граждани.  Запазването на добрите междуетнически отношения в българското общество не може да се осъществи без гаранции за свободата на политическия избор”, се казва още в декларацията.
ГЕРБ настоява за ефективно и бързо разследване на подробностите около трагичната смърт на Ахмед Емин и на всички обстоятелства, които са я провокирали. Освен това трябва да бъдат публично обявени начините на финансиране на ДПС и произходът и статутът на имотите на партията. Българското общество се нуждае от открит и честен разговор за мястото и ролята на ДПС в обществено-политическия живот на страната, за вътрешнопартийните й проблеми и методи на действие, за претенциите и начина, по който те се прикриват
, допълва декларацията. /БЛИЦ