„С противоконституционното решение за мораториума се блокира работата на всички държавни органи“, това обяви депутатът Десислава Атанасова от името на ГЕРБ. Думите й бяха по повод наложения по-рано днес мораториум върху сделките и назначенията на кабинета „Борисов 3“.

„От няколко часа – от момента, в който това решение стана публично известно, нашата парламентарна група многократно е сезирана от Националното сдружение на общините – включително такива общини, които не се управляват от ГЕРБ.

Като любопитен факт ще кажа само, че съгласно закона за държавния служите, шефката на Народното събрание Ива Митева едва ли след това решение може да прави назначения на различни експерти, които изпълняват функцията на държавни служители.

Но… ние решихме, че ще поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд (КС) и обявяването на противоконституционност на днешния мораториум

По-важното е, че този мораториум засяга сфери, които не се знае какви последствия ще донесат“, предупреди тя.

„Предполагам, че в утрешния ден ще върнем мандата. Това няма как да се случи днес“, заяви Атанасова по повод това дали ГЕРБ ще успее да сформира кабинет или ще върне мандата на президента Румен Радев.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес и Даниел Митов, който е кандидатурата за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС, обяви, че има обрат с мандата на ГЕРБ.