"За съжаление името на ГЕРБ се използва от около 10 дни за онлайн измами. Незабавно след първите сигнали от граждани, че са получили подобен мейл, сме сезирали компетентните институции". Това коментираха от ГЕРБ пред БЛИЦ във връзка с измамата, в която е замесено името на партията.

Както БЛИЦ писа по-рано потребители получават мейли от името на ГЕРБ, в които се твърди, че е извършено плащане по фактура, а за да се види платежното нареждане, трябва да се последва конкретен хиперлинк.

При достъп към връзката, се отваря сайт, който, ако устройството има антивирусна програма, я задейства веднага, ако не, и потребителят не е бдителен, може да се достигне до кражба на данни и пари. Става дума за типичната фишинг схема, използвана от измамници в последните години.

Само в БЛИЦ! Огромна измама, свързана с ГЕРБ - прочетете, за да не си изпатите СНИМКИ

Ето какво още посочват от ГЕРБ:

"Подчертаваме, че като политическа партия ГЕРБ няма право и не извършва стопански дейности и респективно не издава фактури за такива.

Затова призоваваме потребителите да не отварят подобни прикачвани файлове, ако получат мейл от непознат изпращач.

По време на предизборни кампании този вид зловредни атаки зачестяват многократно като разчитат на недостатъчната съобразителност на потребителите и значителното сходство в данните между легитимния изпращач и злонамереното лице.

За съжаление в днешно време никой потребител на тези услуги не е 100% защитен от подобни атаки.".

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ