Десислава Атанасова от ГЕРБ говори на извънреден брифинг в сградата на Народното събрание (НС). Това се случи след края на срещата между коалициите ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ)

„След няколкдневни разговори двете коалиции имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-ото НС. Тя включва важните проектозакони, които – освен внесените от МС, ние заедно също ще изработим и ще станат част от общите ни приоритети“, поясни тя.

Атанасова допълни, че списъкът със законодателната програма ще бъде обществено достъпен и ще бъде предоставен и на останалите парламентарни групи.

„Втората тема е за избор на председател на НС. Обединихме се заедно, че това ще бъде Росен Желязков“, поясни Атанасова.

Тя посочи, че двете формации са се разбрали председателят на Правната комисия да бъде от ПП-ДБ.

„Изборът на председател на парламента и на председател на Комисията по правни въпроси е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие че парламентът работи повече от 3 месеца“, поясни нежното острие на ГЕРБ.

По думите й е постигнато „джентълменско споразумение“ с ПП-ДБ.

„Това е част от един по-дълъг процес и по-дълъг път. Ние категорично заявяваме, че сега най-важна е държавата ни и апелираме този конструктивен  тон и диалог да продължи. Така, че да се излъчи работещо, редовно правителство“, каза още Атанасова.

Тя каза, че от ГЕРБ ще се опитат да приобщят и останалите парламентарни групи, за да се постигне конституционно мнозинство.

„Този етап, за който се стартира парламента, го приключваме утре. И после започва стартира всичко останало - комисии, председатели на комисии, смяна на регулатори. 

Днес свършихме работата, която обещахме да свършим миналата седмица“, обяви пък акад. Николай Денков от ПП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук