В Съвета на ЕС никога не е имало гласуване „за“ или „против“ Лаура Кьовеши. Твърдението, че България е гласувала „против“ Кьовеши, е фалшива новина. Това се посочва в позиция на ГЕРБ, разпространена по повод днешното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова. От партията посочват, че тя отново си е позволила да направи неверни твърдения, че представителят на българското правителство е гласувал срещу румънката.  

"Държавите-членки трябваше да класират кандидатите по точки в тайно гласуване. Кьовеши и германският кандидат получиха всеки по 29 точки. Френският кандидат получи 50 точки. Очевидно е, че тази почти двойна разлика в полза на френския кандидат спрямо останалите двама взети заедно, не е резултат от гласуването само на една или две страни", се посочва в позицията на ГЕРБ. 
 
Оттам припомнят, че гласуването е тайно и нито една държава не обявява и няма да обяви как е гласувала. "От всички държави-членки обаче, само в България опозицията с фалшиви новини за гласуването се опитва да създаде скандал там, където такъв няма", добавят от партията.
 
"Нека г-жа Нинова, ако наистина подкрепя Кьовеши, да каже защо евродепутатите от БСП, които са членове на комисиите на Европарламента, в които имаше гласуване за кандидатите за европейски прокурор, избягаха от заседанията и не я подкрепиха.

Призоваваме Корнелия Нинова и кандидатите на БСП да не си служат в предизборната кампания с фалшиви новини и да оставим гражданите на Република България сами да направят своя избор на базата на фактите и свършената работа от всички нас", посочват в заключение от ГЕРБ.