В новия парламент видяхме много крайни изказвания и обиди - това не прави чест на тези, които ги изричат. Това каза проф. Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание (НС) и служебен министър-председател в периода 27 януари-4 май 2017 г.

На въпрос към коя група се причислява, тъй обществото в момента е разделено на две по отношение на новия парламент - едните го определят като възраждане на парламентаризма и дебата, а други като разруха и подкопаване на демокрацията, проф. Герджиков заяви:

„За мен е нито едното, нито другото. И от двете има известна истина. По света има немалко парламенти, където даже депутатите се сбиват. Ние не сме я докарали до там и слава Богу. Но пък видяхме много крайни изказвания, обиди – нещо, което не прави чест на тези, които ги изричат“.

По думите му това всъщност поставя на изпитание съвсем новия председател на парламента Ива Митева, уточнява Фокус.

Нервите на това момиче няма издържат, жалят Ива Митева

„Познавам я още от 2001 г., когато имах честта да съм начело на 39-ото Народно събрание. Тя беше млад сътрудник в дирекцията по законодателна дейност.

Доста често съм имал контакт с нея.

Още оттогава си изградих добро мнение за нея, като един човек, който е много добре запознат с правото. Нещо, което не се среща толкова често в парламента. Тя е добре подготвена, но разбира се, поставена още от първия ден на голямо изпитание.

Даже бих ѝ предложил съвети за начина, по който може да овладее залата, което е една трудна задача, но бих могъл да ѝ бъда полезен евентуално в тази насока“, коментира още проф. Огнян Герджиков.