Германия е най-големият платец в ЕС и държи парите от еврофондовете да се използват правилно. Това казва Лео Кройц от германското министерство за икономическо сътрудничество. То откликна на молбата на Меглена Плугчиева за експертна помощ при усвояване на парите от европейските фондове.
Всъщност германското министерство за икономическо сътрудничество отговаря само за развиващите се страни и страните в преход. Това на теория означава, че отношенията между финансираното от него дружество за техническо сътрудничество GTZ и България са приключили с приемането на страната в ЕС.

Помощ за приятели

В действителност дружеството е все още активно в България, най-вече с програми за професионално обучение в областта на туризма. Финансирането им е одобрено през 2006 г. за период, който позволява приложението им поне още две-три години.

И докато това е регулярна помощ от страна на германското министерство за икономическо сътрудничество, то в случая с експертите, за които София моли от няколко месеца насам става дума за "колегиална", "приятелска" помощ. Това казва Лео Кройц, ръководител на отдела за Източна и Югоизточна Европа в германското министерство за икономическо сътрудничество:

"В страната вече има експерт от германското министерство на транспорта, който ще помага на колегите си от българското министерство, за да могат да се използват както трябва стотиците милиони евро от ЕС, предназначени за инфраструктурата.

В най-скоро време в България ще пристигне и експерт от германското аграрно министерство. Той е работил дълго време и в Брюксел, т.е. познава проблемите на селското стопанство и от друга страна е наясно със структурите в Брюксел. Обещахме да изпратим още експерти, които ще останат най-малкото една година в България, работейки по конкретни приоритетни за българското правителство области", казва Лео Кройц.

Реална помощ или демонстрация на добра воля пред Брюксел?

Лео Кройц казва, че познава този проблем: каненето на чужди експерти като формално разрешаване на проблемите:

"Вярно, често се канят експерти от чужбина, за да каже, че има такива. На практика те служат като алиби за собствените грешки. Това е голям проблем в много страни. В този случай обаче става дума за нещо много сериозно и важно.

За съжаление България не успя да организира административните си структури така, че да разпределя както трябва парите, идващи от европейски фондове. Има нужда от коректно изпълнени административни процедури при използването на тези пари, които са от голямо значение, защото могат да тласнат напред развитието на България в определени области", обяснява служителят на германското министерство за икономическо сътрудничество.

Тези дни Лео Кройц се срещна в Берлин с българската заместник-министър-председателка Меглена Плугчиева, която е помолила за поредната експертна помощ - този път за Сдружението на общините. Освен това в екипа на Меглена Плугчиева като координатор ще работи също експретка от германското финансово министерство.

Берлин иска конкретни указания, какви експерти търси София

Лео Кройц подчертава това, защото:

"Ние не искаме, да плащаме за експертна помощ про форма. Искаме да помагаме там, където има нужда от нас. Само че българската страна трябва сама да определи, къде и от какви хора има нужда", казва Лео Кройц.

Германия поема изцяло издръжката на изпращаните от нея експерти в България. Дали обаче германското министерство за икономическо сътрудничество има контролни механизми, за да проверява ползата от дейността им?

"Ние следим много зорко, дали тази експертна помощ е по предназначение. Освен това самите експерти са достатъчно коректни, за да кажат: няма да се оставям да ме използват за проекти и програми, които не отговарят на поставената цел", казва шефът на отдела за Източна и Югоизточна Европа в германско министерство за икономическо сътрудничество Лео Кройц. /ДВ