Германия подкрепя изграждането на завод на "Фолксваген" в България. Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в България, след срещата си българския си колега Румен Радев. 

Експерти от „Фолксваген” огледаха неочаквани БГ терени за мегазавода си!

"С този сигнал искаме да изпратим посланието, че Германия има голям интерес политическите, културните и икономическите отношения между нашите две страни да продължат и да станат още по-тесни", каза Щайнмайер. 

От своя страна Радев заяви, че с Щайнмайер са обсъдили перспективите за стратегическа германска инвестиция в България. 

"Смятам, че успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основание да вярваме, че България може и е готова и заслужава да има стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство", каза българският държавен глава. 

Борисов ще даде работен обяд в чест на... 

Радев е уверил Щайнмайер, че в България съществува пълен консенсус да предоставим най-добрите възможности и сигурна инвестиционна среда за една такава инвестиция. 

"Германия за нас е стратегически партньор, надежден съюзник и дългогодишен приятел. С Германия ни свързват дълбоки връзки между двата народа винаги е имало близост, независимо от предизвикателствата на различните епохи. Тази година ние отбелязваме 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия. Германия е най-големият икономически търговски партньор на България. За миналата година стокообменът надхвърля 8 млрд. евро. Това е една чувствителна цифра за нашата страна. Този стокообмен непрекъснато расте през годините. Ние вярваме, че тази тенденция ще се запази. Още по-важното е, че не става въпрос само за търговски отношения. Става въпрос за значими немски инвестиции и силно немско бизнес присъствие в България, за успешно икономическо сътрудничество и за успешни съвместни производства, които повишават нашата конкурентоспособност", каза още държавният глава. 

Той обяви, че пред германския си колега е повдигнал темата и за пакета "Мобилност", като е изразил позицията на страната ни, че той противоречи на основни принципи на Европейския съюз. 

Радев обяви, че утре заедно с Щайнмайер ще посетят едно от успешните германски предприятия в района на Пловдив.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!