В тройната коалиция текат пазарлъци кой да оглави БНБ. Вариантът на БСП е Георги Пирински, твърдят депутати. НДСВ ще настоява за втори мандат на Иван Искров. В едно партньорите са съгласни - че трябва да се посочи нов управител сега, преди изборите, за да не се оставят в ръцете на Бойко Борисов паричната политика и парите във валутния борд, пише "168 часа".
В края на септември изтича мандатът на сегашния управител Иван Искров (НДСВ). Засега совалките са неофициални. Целта е да се изпревари ГЕРБ да не наложи своя кандидатура за престижния пост. В тройния съюз се опасяват, че хората на Бойко Борисов може да поведат авантюристична финансова политика, която да деведе до срив на валутния борд. В тази посока вече се изказаха царят и Сергей Станишев. Двамата остро разкритикуваха управленската програма на генералската партия.
Политици от тройната коалиция тези дни отново обвиниха в некомпетентност герберите. На кръгла маса с бизнеса представителят на ГЕРБ Тотю Младенов каза, че след изборите партията му ще намали с 5% осигуровките и ще повиши с 50 на сто пенсиите на хора над 75 години. От БСП веднага попитаха как ще се намаляват осигуровките и ще се повишават пенсиите едновременно?! Парите за пенсионерите се финансират с приходите от осигуровки.
Кандидатът на Станишев, царя и Доган ще гарантира, че докато е на този пост, курсът на лева няма да се променя и 1 евро ще струва 2 лева. Искров вече каза, че докато той е шеф на БНБ и сегашното правителство управлява, курсът на лева ще остане същият до влизането ни в еврозоната, когато и да стане това.
НДСВ ще се бори отново Иван Искров да оглави БНБ. Не е направил гаф за тези 6 години, справи се чудесно, мотивират се жълтите.
БСП иска да изиграе партньорите си с номера, че Искров няма да прекрати мандата си предсрочно, а всичко ще е според законовите изисквания. Разпоредбите предвиждат негов наследник да се посочи не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди края на мандата му.  Т.е. новият управител трябва да стане известен през юли, точно в последните дни от съществуването на този парламент.
Пирински също е подходящ за поста. По образование той е икономист. Възможно е пазарлъкът да засегне и подуправителското място на Цветан Манчев, чийто мандат изтича заедно с този на Иван Искров. /БЛИЦ