Два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, бяха подписани в Министерския съвет. За важната крачка БЛИЦ съобщи по-рано днес.

По време на церемонията служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че се поставя началото на стратегическата инициатива Вертикален газов коридор.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Служебният премиер изтъкна, че съоръжението има голямо значение за България и поради това вече са съгласувани гаранциите за реализирането на проекта.

"Бъдете сигурни, че ще бъде извършено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект", изтъкна Димитър Главчев. По думите му проектът дава възможност на първо място за диверсификация. 

Вертикалният газов коридор е един отличен пример за регионално сътрудничество. Поздравяваме Ви за предприемането на тази важна стъпка за регионалната сигурност, заяви заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез.

Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегически проект за нас, но ще гарантира енергийната сигурност на един по-широк регион е Европа, добави от своя страна министър Владимир Малинов.

По думите му, сътрудничеството между български и американски компании ще доведе до реализирането на проекта в срок.

Финансовият ресурс в размер на 485 млн. лева ще даде възможност за увеличаване на капацитета за внасяне на газ от Гърция за България. Този газ ще идва от САЩ и други партньори.

Реализацията на Вертикалния газов коридор ще се превърне в ключов повратен момент за спирането на транзита на руския газ през Украйна, тогава нашият маршрут ще стане основен за пренос на газ от надеждни партньори, каза още Владимир Малинов.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ