Шеговито и позитивно откри Димитър Главчев заседанието на Министерски съвет, което може да се окаже последно за служебния кабинет.

Заседанието започна с малък гаф, тъй като премиерът забрави да включи микрофона си.

„Ей, не придобих тия навици толкова години“, призна той, докато поправяше грешката си.

„Не искам да звуча бенефисно, защото още нищо не се знае, но искам да отчета, че мисля, че за това, за което бяхме създадени като служебен кабинет, си свършихме работата. Не съм привърженик да се хваля себе си, колегите си и да поздравявам някого за добре свършената работата.

Макар че вече стандартите са такива, че ако някой си свърши работата, трябва да бъде поздравяван. Аз не го възприемам така но мисля, че можем да не се срамуваме от това което правихме близо три месеца“, обърна се Главчев към министрите.

Според него, организирането на честни избори е било успешно и е имало скандали. България е продължила да следва пътя си като член на НАТО и ЕС. Също така правителството е решавало и обществени проблеми.

„Ние така раздвижихме националната детска болница, че вече е съкратен срокът наполовина за разчистването на терена. Планът, който Европейската инвестиционна банка ще даде как да протича строителството също е съкратен, и се очаква до началото на другата година да започне правителството“, посочи служебният премиер.

„В социалния сектор най-неочаквано за всички с 11% са вдигнати пенсиите“, изтъкна той.

Главчев посочи решения, свързани с енергетиката, образованието, земеделието и т.н.

"Поставихме въпрос на Европейския съвет миналата седмица, че кандидат-членките за ЕС задължително трябва да спазват всички ангажименти, които са поели. Става въпрос за Република Северна Македония. За пръв път към нашата позиция се включи и Гърция. Колегите казаха, че не си спомнят такъв случай да се присъедини и Гърция към наша позиция", изтъкна Главчев, който е и външен министър. 

"Всички на места са си свършили много добре работата", посочи той.

"Има една сентенция - ако има два пътя, избери по-трудния. Мисля, че горе-долу това правихме. Не се знае всъщност какво ще решат народните представители, но така или иначе 7 от нас получиха признание, те ще бъдат в следващо правителство, ако има. Аз бих взел всичките, но нямаше как да стане. Знаете, че първия мандат е политически и трябва да има политическа насоченост. Това е единствената причина да не бъдете всички вие в това правителство, аз съм убеден", завърши той откритата за медиите част на заседанието.