Първите 39 млн. лв. мисля, че вече са постъпили по сметките на висшите училища, остават и другите. Въпрос на време е да постъпят и те, заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание, съобщава БТА. 

На наши, макар и неприсъствени заседания, решихме да отпуснем 80 млн. лв. и то не само за академичния състав, а и за администрацията и докторантите, припомни министър-председателят. 

По 290 лв. е увеличението на възнагражденията за академичния състав. За стипендии на докторантите са отпуснати 7,5 млн. лв. Освен това е осигурено 12-процентно увеличение на т.нар. неакадемичен състав. Това показва какво ни е отношението към тази общност. Добре е, че точно за 24 май се случва това, каза още Димитър Главчев. 

Той посочи още, че макар и с кратък хоризонт и конкретна задача, премиерът и министрите от служебното правителство няма да останат „глухи и слепи“ за това, което искат от тях гражданите. 

Тази година на националното външно оценяване по български език, по-известно като матура, се падна една притча, добре позната на всички ви – „Приказка за стълбата“.

Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, да си я припомним всички. Макар, че тя започва с „Посветено на всички, които ще кажат „това не се отнася до мен“. Смятам, че за всички нас се отнася тази великолепна творба на Христо Смирненски. Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта, и да си спомня откъде е тръгнал, каза още Главчев.