С цената на всичко аз не приех да дам оставка, когато ми беше поискана от Калин Стоянов, за да покажат до какви крайности са способни политическите сили, за да изпълнят плана си. Включително да посегнат на правата на президент, да променят Конституцията. Те не се спират пред нищо. Това каза главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров пред Нова телевизия.

Тодоров потвърди, че оставката е приета от президента и изпратена до Министерски съвет. Предстои издаване на акт.

„Не желая да ставам част от тази политическа чистка, която се провежда в МВР“, заяви той и посочи, че се случва това, което се казва „в един запис, който изтече преди три месеца“.

„Освен сменените 15 директори, сред които имаше изключително големи професионалисти, директорите, които имаха най-добри резултати в борбата с изборните престъпления, именно те бяха сменени“, коментира той чистката по върховете на МВР.

„Наблюдавайте процеса оттук нататък. Ще видите на второ и на трето ниво – заместник-директори началници на районни управления, се подменят с хора, които са силно компрометирани“, посочи Тодоров.

„Вече има дирекции, в които се възстановяват началници, обслужващи огромни етнически махали. По тяхно време избирателната активност беше изключително висока – над средната в страната, защото там безконтролно се раздаваха пари. Когато преди две години бяха сменени, избирателна активност рязко падна – от 50 и няколко процента на 7-8“, заяви Тодоров.

По думите му, това са хора, за които има образувани дисциплинарни производства: „Сексуален тормоз спрямо служителки, извършване на административни нарушения, както и служебни такива“. Те са били преназначени на други равностойни длъжности.

С министър Стоянов имахме разговор, че имаме волята да работим в една посока. След пристигането на Кирил Петков, като депутата Кирил Петков, бях извикан непосредствено след това и ми беше зададен въпроса: „Няма ли да си подадеш оставка, защото има напрежение около длъжността си?“.

Тодоров зададе въпрос към министър Стоянов защо на 10 август, след като били извикани всички директори на дирекции в МВР и им било казано, че има напрежение, те си тръгнали по родните места, но трима се върнали. „Трима от тези се връщат и им се казва: „Забравяме разговора, който се проведе сутринта все едно че не се е състоял – оставаш на място“.

„От сутрешния разговор до следобедния е имало обаждане. Какво означава това, освен политически натиск и въздействие върху този министър“, изтъкна главният секретар.

По отношение на завръщането на Васил Божков той каза: „Имахме информация два дни преди това че ще си дойде – оперативна. Той си дойде, видя се, че той дойде без да бъде съпровождан“.

Той уточни, че към писмото, получено от органите на реда в Дубай, не е приложена съдебна заповед, каквото изисква една екстрадиция. Поискана е съдебна заповед, към момента няма такава от Дубай. Тодоров потвърди, че прибирането на бизнесмена е доброволно. "Явно има какво да каже. Явно има причини да се прибере в този момент", заяви той.

Главният секретар на МВР в оставка коментира и версиите за убийството на Алексей Петров: "Две са водещите - или продължение на стара вражда или някакви икономически интереси. Не изключване нито една версия. Има следи". 

Тодоров заяви, че през последния месец е бил изолиран от подготовка за работата по охрана на местните избори от страна на министър Калин Стоянов. "След 34 години служба в МВР и още 7 в армията, смятам няколко месеца да почина, а после ще видим", завърши Тодоров. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук