Министрите Асен Василев, Кирил Петков и Виолета Комитова дадоха брифинг по темата за изразходване на държавен ресурс без обществени поръчки.

Говорителят на кабинета Антон Кутев определи т.нар. "ин хаус" процедури като - вратичките в закона, които позволяват да бъдат давани поръчки с огромни финансирания без обществени поръчки и без конкретни процедури.

Кутев заяви, че това го има във всички европейски законодателства, но само в ограничени случаи, когато става дума за спешност. Така е и в българското законодателство. "Но, както ще видите, това не е съвсем така в последните години в България", каза Кутев.

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова заяви, че тези процедури в тяхното министерство са разделени на две големи теми - свлачища и магистрала "Хемус".

Тя изнесе данни, че за 2019 г. с министерско постановление има голяма спешност да се укрепят 84 свлачища, за което са отпуснати 580 млн лева от бюджета. 201 млн. отиват в "Автомагистрали", което договаря с 30 фирми и им превежда 188 млн. авансови плащания без обществени поръчки.

За всяка фирма сумата, която се превежда се определя от оферта, определена от фирмата. Фирма Х, например е получила договор за 16 млн., каза Комитова.

За всичките 84 свлачища авансите са раздадени през декември 2019 г. Само по едно свлачище се работи - това при Рилския манастир. Срокът на договорите изтича през декември тази година. "Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним", каза министърът.

Според финансовият министър Асен Василев идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче на свой ред ги давали на подизпълнители.

"Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин", заяви икономическият министър Кирил Петков.