Скандал между депутатката от "Демократична България" Кремена Кунева и депутати от "Възраждане" предизвика напрежение в пленарната зала, докато депутатите обсъждаха декларацията за признаване на Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид над украинците.

След като от "Възраждане" обявиха, че случилото се преди 90 години не отговаря на критериите, за да бъде обявено за "геноцид", скандализираната депутатка от ДБ отиде при депутатите на "Възраждане" и започна да крещи "Анатема", след което напусна пленарната зала.

Това принуди председателстващият Росен Желязков  да даде 10-минутна почивка.

Костадинов търси екзорсист

"Едно нещо от Доносническа България, известно в парламента като Леля Къна (а според някои Баба Куна), дойде да заплашва наши народни представители", обясни по този повод Костадин Костадинов във Фейсбук.

"Заплашваше ги като кръстоса ръцете си под формата на Х и крещеше "Анатема". Сега се чудим какво да викаме в Народното събрание - психиатър, екзорсист или просто да кажем на чистачките да изхвърлят доносническия боклук от пленарната зала?", каза още лидерът на "Възраждане".

"Виждате Кремена Кунева, депутат на ДБ. Лично аз, до преди дни нямах представа за нейното житие и битие, но днес госпожата определено беше емоционално нестабилна.Не е нормално същата да прекоси цялата пленарна зала, за да дойде при групата на Възраждане и да крещи "АНАТЕМА, АНАТЕМА" със скръстени пред гърдите ръце.Не знам, не знам", написа и Цончо Ганев.

Припомняме, че със 134 гласа "за", 26 - "против" и без "въздържал се" българското Народното събрание в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Зеленски благодари на България 

"Благодарен съм на българския парламент за това, че призна Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Тази стъпка почита милионите жертви на Гладомора и възстановява историческата справедливост. Жестът на солидарност на България винаги ще бъде помнен от Украйна", написа на английски в официалния си акаунт в Туитър президентът на Украйна Володимир Зеленски.
 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук