Няколко заявки за име на новата генералска партия около бившия служебен премиер ген. Стефан Янев са подадени в Софийски градски съд, пише “Труд”.

“Тази седмица ще бъде ясно как ще се казва формацията, но повече подробности ще има в края на седмицата, около Великден. Подадени са 3 или 4 заявки за име”, потвърдиха източници на “Труд”, близки до ген. Стефан Янев.

Самото учредяване на партията също ще е скоро. Целта е на фона на интензивните събития около Република Северна Македония и разнобоя в четворната коалиция на “Промяната”, да бъдат изведени ясни послания по темата.

“Започването на преговори за присъединяване на РСМ към ЕС, без необходимите гаранции за защита на нашия национален интерес в този контекст, ще има негативни последствия в много отношения”, написа по този повод във фейсбук Ралица Симеонова, бивш зам.-министър на отбраната, която напусна военното ведомство и ще бъде част от новата партия.

По думите ѝ “оставянето на “отворени” политически въпроси” може да доведе “до нестабилност в региона” и посочи, че според нея е необходимо ново споразумение между София и Скопие.