Държавният глава Румен Радев представлява България на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. Още на влизане обаче той демонстрира, че не е разучил внимателно протокола на този тип събития, които следват един и същ сценарий при всяко събиране на евролидерите, пише Трибюн бг.

Вместо да изчака хърватския министър-председател Андрей Пленкович да влезе по пътеката, какъвто е редът, българският президент продължи да върви плътно до хърватина.

Очевидно изненадан от поведението на Радев Пленкович му обясни, че трябва да спре и да отиде самостоятелно при микрофоните.

Стъписан Румен Радев застина в мълчание пред чуждите медии, явно очаквайки, че ти ще му зададат някакъв въпрос. Чу се как въздъхна тежко и настъпи неловко половинминутно мълчание.

„Искате въпроси, или интервю, или какво?“, попита българският президент, давайки знак, че възнамерява да демонстрира английския си.

Беше му обяснено, че по протокол на влизане евролидерите правят само кратко изявление за очакванията си от предстоящия съвет.

„Просто направете изявление, господине“, притече се на помощ дама зад камерата.

„Изявление? Така, това е много важна среща за всички страни-членки и за бъдещето на ЕС.

Има няколко предизвикателства пред нас и ние трябва да намерим най-важното – балансът във всички фактори, които ще влияят на бъдещето.

Ситуацията е критична, надявам се да вземем предвид проблемите и нуждите на всички държави-членки. Благодаря Ви“, изрецитира Радев.

За разлика от останалите европейски лидери, представителят на България пропусна една от водещите теми на предстоящия съвет – за отклонения в Беларус самолет с цел арест на опозиционен журналист.  

ВИДЕОТО може да гледате тук!