Новият лидер на БСП-София е Диана Тонова. Тя е била избрана от делегатите на градската конференция с 82 гласа, пише Стандарт нюз бг.

Тонова е събрала 19 гласа повече от съперника си Габриел Вълков - лидерът на младежката организация на левицата, получил подкрепата на 63 от делегатите.

Първоначално кандидатите бяха над 10, но повечето от тях са си направили отвод в началото на заседанието.

Сред тях са бившият лидер на социалистите в София Калоян Паргов, депутатите Георги Свиленски и Христо Проданов, юристката и бивш общински съветник Милка Христова, както и настоящият съветник Иван Пешев.

До вътрешните избори се стигна след като общинските съветници на БСП подкрепиха кандидата за председател на Столичния общински съвет на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров, за да се отпуши работата на Столичния общински съвет след тримесечния блокаж заради липсата на председател.

Това обаче ядоса централното ръководство и в края на февруари обявиха, че свалят доверието си от съветниците и насрочват предсрочни вътрешни избори.

В цялата страна структурите на БСП ще проведат пълен отчетно-изборен цикъл през есента, който ще завърши с избор на нов председател на партията.

"Този политически хаос, в който живеем, трябва да бъде преодолян, а той може да бъде преодолян само със силна социалистическа партия, която да зададе нова посока. Мисля, че градската организация може да бъде авангард в този момент”, заяви Тонова.

По отношение на актуалната политическа обстановка, Корнелия Нинова посочи, че вотът на недоверие вече е внесен и зависи от председателя на парламента кога ще бъде насрочен.

Предложението на служебния премиер да поеме и външното министерство Нинова коментира така: "Дали Даниел Митов или Главчев, това е Борисов. Все едно назначават Борисов. Т. е. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина и ние не сме съгласни."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук