„Колеги, замълчете! Спрете се. Айде да спрем, всички гледаме телевизията. Не ни казвайте какво да направим, ние знаем какво да направим, но няма да го направим така както вие искате“, това заяви Георги Свиленски от БСП от трибуната на Народното събрание (НС) по повод дебата около скъпия ток.

Веднага след това Росица Кирова от ГЕРБ му отвърна. „На Свиленски му стана практика да прекъсва дебатите, когато няма какво да каже повече. Най-малкото не е често спряно българските граждани и не знам защо се притеснявате да обсъдим тази точка“.

„Дневният ред не се определя не от председателския съвет, а от обществото. Най-важна е темата за енергийната криза“, каза бившият зам.-енергиен министър и депутат от ГЕРБ Жечо Станков. 

Той протестира, че не е прието предложението му да се гледа като точката по чл. 47, ал.8 справянето със задълженията на общините, болниците и социалните заведения за високите и непосилни сметки за ток. 

Затова според него е и ниският рейтинг на парламента. Тезата беше подкрепена и от Александър Ненков.

„Нашата молба е да бъде включена тази точка, тъй като това, което чуваме от НС се разминава от това, което чуваме от хората. Убеден съм, че имате най-добрите дългосрочни решения, но нямате краткосрочни“, каза пък Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Шефът на НС Никола Минчев обаче обяви, че тази точка няма как да бъде включена в дневния ред на парламента.

„Тези законопроекти, които са внесени днес и най-вероятно са подписани от БСП и ДБ, са подписани от предишния министър-председател Стефан Янев. Призовавам да бъдат оттеглени“, уточни пък Радомир Чолаков от коалицията ГЕРБ-СДС.

„Вие искате да се изолирате от света зад стените на НС, но това не е дневният ред на обществото“, каза пък Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Преди повече от месец от ГЕРБ поискахме отмяна на зеления сертификат. Комисията по здравеопазване, която се оглавява от представител на ПП, не реагира. Заради това моля да се призоват да изпълняват задълженията си. А сега искам почивка в рамките на половин час“, каза още нежното острие на ГЕРБ.

НС шефът обаче разпореди 15-минутна почивка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!