Не са водени разговори между ГЕРБ и Патриотите за разпределяне на министри и министерства. Това заяви пред Дарик радио бившият финансов министър в кабинета "Борисов 2" Владислав Горанов.
"Според нас е редно Обединени патриоти да влязат с министри в изпълнителната власт. По този начин ще им се даде възможност да участват пряко в управлението на конкретни сектори, да развият политиките си и да носят по-голяма отговорност. Важно е тези министри да са адекватни на представителството им в парламента. Конкретни имена не са коментирани", обясни Горанов.

Самият той посочи, че изпитва смесени чувства по въпроса дали би приел отново да бъде финансов министър. "Участието ми в политиката е част от екипна игра и ако Бойко Борисов ме номинира, ще приема", каза Владислав Горанов. Той бе категоричен, че с него не са водени разговори да бъде и вицепремиер.

Според него финансовият министър не трябва да бъде едновременно с това и вицепремиер, тъй като може да се породи конфликт на интереси чрез фаворизирането на една или друга политика в разпределянето на бюджета. Той бе категоричен, че не е коментирана и номинацията на ГЕРБ за председател на парламента.
 
Владислав Горанов посочи, че в програмата на Патриотите няма много неща, които да противоречат на това, което предлага ГЕРБ. На въпрос как гледа ЕНП на коалиция с Патриотите, той отговори, че България няма да бъде изолиран случай. "Ние сме членове на ЕНП. Те са ни партньори, а не началници. Не са водени разговори в тази посока", каза бившият финансов министър. 

Той изрази позиция, че не се налага да бъдат създавани нови министерства, нито да бъдат обединявани стари ведомства. Горанов прогнозира, че някой от министрите или самият премиер, ще бъде натоварен с координацията на административната реформа, която трябва да облекчи редица бюрократични процедури.
 
По въпроса за  минималните пенсии, Владислав Горанов коментира, че е трудно постижимо скоростно да достигнат 300 лв. Според него ако веднага се вдигне минималната пенсия, ще се наруши балансът в социалното осигуряване. "Сега средната пенсия е в размер на 360 лв. Ако се увеличи минималната от 165 на 300 лв., тези, които не бъдат засегнати от увеличението, ще протестират основателно", каза Горанов.
 
Той посочи, че обещаното увеличение на учителските заплати може да се случи още през 2017 г., но при условие, че се намери резерв в бюджета. Това обаче със сигурност ще се случи през идната година, обеща Владислав Горанов.