Ако се стигне до дългоочаквания сблъсък между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на местния вот наесен, настоящият кмет на София ще спечели срещу сегашния омбудсман изборите на балотаж.


Това сочат резултатите от проведено социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, обяви неговият шеф Юлий Павлов. Според него 90% е сигурно, че Фандъкова ще бъде преизбрана, ако се кандидатира за още един мандат.  

"Хората очакват да видят сблъсъка между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Ако Манолова не се яви, победата на Фандъкова е гарантирана още на първи тур. В другия случай може да се стигне до балотаж, където 59% ще гласуват за Фандъкова, а 41% за Манолова", обясни Павлов.

Той уточни, че за да се случи всичко това е необходимо от имащите право да гласуват около 550 000 души до урните да отидат поне 450 000.

„На миналите местни избори гласуваха 412 000, или това са около 41%. Това прави задачата на политическите сили подобна на тези за европейските избори, което означава, че кандидатите трябва да изкарат онези, които твърдо са решили да гласуват наистина да го направят“, добави още той.

Стана ясно още, че 57% от софиянци смятат, че столицата се е променила към по-добро по времето на Фандъкова, а едва 8% смятат, че няма съществена промяна в града или твърдят, че тя негативна. Хората отчитат като голямо нейно постижение развитието на метрото, поддържането на парковете и зелените площи, състоянието на градския транспорт и развитието на културния живот в града. Като най-слаби страни са посочили сигурността в града, чистотата на града, бездомните кучета и некачествените ремонти.

Жителите на града искат в следващите няколко години да се подобри чистотата в града, да се изграждат нови улици в кварталите и ремонт на старите, градският транспорт да стане по-редовен и да се положат още усилия за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Юлий Павлов обяви още, че ГЕРБ няма да имат пълно мнозинство в новия общински съвет.

„В него се очаква да влязат общински съветници от листата на ГЕРБ, БСП, ДПС,Партията на Слави Трифонов, СДС, „Демократична България“, „Атака“ и ВМРО. Ако Трифонов регистрира партия, той ще е четвърта сила и ще се нареди между „Демократична България“ и ВМРО. Това обаче още не е сигурно. В противен случай ще влязат представители от 7 различни листи. Най-вероятно на ГЕРБ ще им се наложи да търсят съюзници“, заяви директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

От изследването става ясно още, че единствено Мая Манолова, Йорданка Фандъкова и Румен Радев имат положителен рейтинг, а над 70% негативен рейтинг имат Мустафа Карадайъ, Валери Симеонов и Волен Сидеров; недоверието в София нараства и спрямо Бойко Борисов, Слави Трифонов, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова, Румен Христов, Калоян Паргов, Веселин Марешки и Елен Герджиков.

На този фон, обаче, столичани стават все по-големи оптимисти по отношение на личното си положение, в сравнение със същото време на миналата година.

Мая Манолова се спряга като евентуален кандидат-кмет на левицата. Наскоро тя се закани, че заради трудностите, които среща в остояването на обществено значими каузи в сегашната си роля, обмисля да се яви на изборите. 

"Ако ме вбесят докрай, ще се кандидатирам за кмет на София", заяви омбудсманът. 

Фандъкова пък днес обясни, че през септември ще стане ясно кои ще бъдат кандидатите за кметове на ГЕРБ. 

По думите ѝ изборите са най-важният изпит за всички политици. Тя добави, че е запозната с номинациите и на социалистите.

"Номинират Мая Манолова като знаково лице на БСП", допълни тя. 

Фандъкова обясни, че засега е съсредоточена върху ангажиментите, които е поела за устройството на града, а не толкова върху това дали ще се кандидатира отново за кмет на София. 

"Използваме лятото, строителният сезон, за да напреднем във всички дейности", каза още кметът. Тя допълни, че в Столична община получават сигнали за нередности по изпълнение на проектите и ги проверяват, като се стараят да ги отстранят.