Политическата система агонизира, но освен нея е поставена под заплаха и Българската православна църква. Българският синод трябва да избере трима митрополити, от които един да бъде избран за патриарх. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

"Има една изключително сериозна заплаха, която витае в църковните среди – заплахата от повторение на църковния разкол от началото на 90-те години. И тогава и сега определени политически среди действат в тази посока. Ако тогава разколът беше инспириран 100% на политическа основа, този път той има много по-сериозна и идеологическа основа", посочи той.

"Сега става въпрос за външна намеса, директно от САЩ, която има за цел да сложи патриарх начело на Българската православна църква, която е държава в държавата и на практика представлява духовната българска държава. Идеята е да се сложи патриарх, който да вкара нашата православна църква в състояние на разкол с най-голямата православна църква – руската.

Почвата вече е подготвена за това с присъствието на трима наши митрополити и двама епископи, които бяха в служение с украински разколници. Ако един от тези бъде избран за патриарх, това означава, че автоматично, че разколник, който е патриарх, бива прекратено с другите църкви", обясни той.

"Разколът в православния свят е много сериозен и той се инспирира от т.нар. Вселенски патриарх, макар че трябва да го наричаме за по-правилно турски патриарх. Защото турският патриарх Вартоломей има паство единствено и само на територията на Турция. По-голямата част от неговото паство в Турция е българско", изтъкна Костадинов. 

"Явно Господ ни дава някакви знаци. В момента агонизира политическата система. Тя съвпада с готвения и много сериозен удар върху БПЦ. Едновременно и политическата държава и духовната държава в България са поставени пред много сериозни изпитания", посочи той и припомни, че е поискал президентът Румен Радев да свика КСНС за българската църква, но отговор не е получен. 

"Ние за пореден път призоваваме Румен Радев, който вчера дойде и мълча... Нищо не ни е казал", заяви той и отново поиска свикване на КСНС.

По отношение на политическата ситуация той посочи: "Всеки изход от политическата криза е свързан с избори. Сега имаме един много важен тест дали тези хора в парламента мислят за България или не. Ако мислят за България, те трябва да приемат нашето предложение да се възстанови старият Изборен кодекс от 2022 г.".

"В 45-ото НС втората политическа сила излъчи председател на парламента. И както се вижда, не е свършил светът", завърши той.