Готви се кабинет след изборите, но ето колко ще ни управлява

Според Христо Панчугов партиите плащат все по-висока цена при всеки следващ вот

Напомням, че все пак участниците в изборния процес биха могли да влияят на него. Не е въпросът да хвърлим отговорността в ръцете на избирателите, а трябва политиците да си дадат сметка, че биха могли да променят резултата от следващите избори през промяна в собствените си стратегии.

Това заяви пред "Труд" политологът Христо Панчугов. Ето какво още коментира той:

"От тази гледна точка, как ще изглежда следващият парламент и какви са възможните коалиционни формули в него, може би е добър вариант да започне да се обсъжда отсега. Подозирам, че на фона на случилото се до момента, в следващия парламент ще видим сформирането на правителство.

То е възможно да бъде много нетрайно, но смятам, че шансовете за кабинет са малко по-добри. Най-вече, заради цената, която плащат всички.

Аз не мисля, че от системните, малките политически формации, ще зависи това, а от основните политически формации.

А изборите в САЩ няма да окажат никакво влияние тук, не смятам, че в момента от там имат и желанието, и капацитета на фона на това, което се случва там, да влияят на българския политически процес.

Тезата, че българските политици не могат да се справят сами и някой трябва да ги натисне отвън, е доста безпомощна. Дали САЩ има влияние в България, е безспорно, дали това би могло да доведе до стабилно правителство, ми се струва невярно като теза."