Главчев смая с признание, на ход е Радев ВИДЕО

Ако президентът ми предложи да съм премиер, ще приема - заяви служебният министър-председател

Кой ще е следващият служебен премиер на България? Това се питат всички, след като стана ясно, че отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори, след като по-рано днес от "Има такъв народ" (ИТН) върнаха третия мандат неизпълнен.

Още по време на срещата на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев каза, че ще разговаря с председателя на Народното събрание (НС) Рая Назарян за това дали е съгласна да заеме поста служебен премиер.

След срещата шефката на парламента категорично отказа предложението на президента.

Така т. нар. "домова книга" с имена, между които Радев може да избира за служебен премиер, намалява. По всичко личи, че най-вероятно сегашният временен министър-председател Димитър Главчев може да остане на поста за по-дълго време.

"Ако президентът ми предложи да съм премиер, ще приема" - изненадващо призна Главчев по време на брифинг, свързан с постановление на Министерски съвет (МС) за образователната система.

"Президентът чете списъка в конституцията, който КС постави в действие. Ако президентът Радев отново ми предложи поста, ще приема, заради целия екип, с който работих", каза Димитър Главчев относно съставянето на нов служебен кабинет.

"Няма от какво да се срамуваме, вършим си работата прилично. Да не забравяме, че организирахме чисти и прозрачни избори, каквито не сме виждали до този момент", добави Главчев.

Той отказа да коментира проектозакона за изменение на закона на Сметната палата, внесен от народните представители от ПП-ДБ днес: "Не е работа на МС и министър-председателят да дават оценка на проектите за закони в НС, внесени от когото и да било".

На брифинга, където служебният премиер смая с признание, стана ясно, че днес на подпис е прието постановление, съгласно което се отпускат 184 000 000 лева, чрез бюджетите на МОН, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и храните за възнаграждение във ВУЗ и научните организации.

"Избързахме, тъй като не знаем какво ще се реши, за да не кажат хората - те се скриха и не си изпълниха обещанието, затова го направихме в толкова спешен порядък, за да са спокойни синдикатите и хората в академичния състав", каза Главчев.

"Министърът на образованието и науката Галин Цоков припомни, че преди няколко месеца са отпуснати над 70 млн. за повишаване на заплатите на академичния състав. Тези 184 млн. лева ще доведат до това, че заплатата на най-ниската академична длъжност асистент ще нарасне до 2516 лева", каза Цоков.

"За една година заплатата на асистентите ще се увеличи с 1 000 лева", допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!