Гръмки разкрития за кабинета на Кожарева

Правителство ще има - категорични са източници от Министерския съвет

Правителство ще има. Номинираната на служебен премиер Горица Кожарева ще представи в понеделник на държавния глава Румен Радев състав на служебен кабинет. Това съобщават източници от Министерския съвет (МС), цитирани от "Епицентър".

Снощи вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че номинираната за служебен министър-председател Горица Кожарева ще успее да представи състав на правителство.

"До този момент най-малкото не е казала, че няма да има кабинет и всяко друго твърдение, писание и внушения за мен е дезинформация", подчерта Илияна Йотова.

През изминалата седмица Кожарева се срещна с всички министри от кабинета на Димитър Главчев. 

В своя екип Кожарева е поканила министъра на финансите Людмила Петкова, която ще запази и позицията на вицепремиер в правителството. На Петкова се разчита и за стриктното изпълнение на критериите ни за влизане в еврозоната.

Професионалистът Петко Николов също ще запази поста си като министър на икономиката, възможно е правомощията му да се разширят, ако в министерството на икономиката да се върнат иновациите. 

В земеделието остава Георги Тахов, който е доказан експерт и професионалист. Георги Тахов има сериозна програма за развитие на земеделието в България и овладяване на дисбалансите в сектора.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се ползва с доверието на евроатлантическите ни партньори и е сигурен участник и в новия служебен премиер. 

Бившият заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Мария Павлова ще остане и във втория служебен кабинет като министър на правосъдието.

С особено одобрение се приема и работата на министъра на образованието проф. Галин Цоков.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова също е изразила готовност да приема поста в следващия служебен кабинет.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов представи пред Кожарева най-важното, което трябва да се свърши в енергетиката и е готов да продължи да бъде министър.

Готовност да останат на постовете си заявиха още министърът на транспорта Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването Галя Кондева и министърът на туризма Евтим Милошев.

Така новото служебно правителство е напът да стане в известна степен реплика на кабинета на Димитър Главчев.  

Засега остава неясна съдбата на вътрешния министър Калин Стоянов, зад когото застанаха професионалното ръководство и синдикатите в МВР.

Президентът Румен Радев и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) оказват силен натиск върху Кожарева да не включва в състава на правителството Стоянов.

Попитана какво ще се случи, ако Горица Кожарева върне неизпълнен мандата, Илияна Йотова отговори, че президентът отново ще трябва да се обърне към "домовата книга", за да види кой ще поиска.

Според промените в Конституцията държавният глава трябва да избере служебния премиер между няколко души на висок държавен пост.

До този момент обаче едва ли сега се се стигне.

Горица Кожарева удря тежко Радев, отиваме на избори на…

Ако Горица Кожарев представи в понеделник състава на новия служебен кабинет, президентът Радев ще издаде указ за неговото назначаване, а парламентът трябва да се събере във вторник, за да приеме клетвата на новите министри.

С друг указ държавният глава ще определи датата на новите предсрочни парламентарни избори - 20 октомври.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!