В Народното събрание (НС) депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Един от спорните моменти се оказа дебатът дали трябва по един предмет в училище да има само един учебник или повече.

Депутатите от „Възраждане“ обаче изглежда не бяха забравили острата декларация, изчетена в началото на заседанието от депутата от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ Йордан Иванов, който призова за изолиране на партията от политическия живот в страната.

В разгара на дебатите Цончо Ганев от „Възраждане“ взе думата след изказване на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН): „Г-н Йорданов, аз не мога да разбера защо във вашето изказване повдигнахте въпроса за латентните хомосексуалисти в ПП-ДБ, но не посочихте имена.

Защото днес се изявиха поне двама от тях – Йордан Иванов, известен и като Данчо Желето, и Божанков, който не го знам точно като какъв е известен.

Бъдете конкретен, като говорите за латентни хомосексуалисти, с цялото ми уважение към тях – така или иначе те имат представителство в парламента“.

Остра забележка му направи председателят на Народното събрание Рая Назарян: „Г-н Ганев, не знам колко пъти трябва да ви помоля да се въздържате от подобни коментари, слагане на етикети.

Наистина ли трябва да преминаваме към определени санкции, напомняне, след това забележки?

Абсолютно недопустимо беше това сравнение, което направихте“.

От седалките на „Възраждане“ се разнесоха обидни подвиквания. Нецензурни думи бяха чути от залата, докато Манол Пейков от ПП-ДБ се качваше на трибуната, някой се провикна: "Ей, ку*во". 

„Колеги, моля ви да запазите тишина. Разглеждаме законопроект за предучилищно и училищно образование. Имайте малко уважение към материята“, намеси се отново Назарян.

„Г-н Ганев, не го посочвам поименно, за да не им давам повод да излизат на лични обяснения, но цялата зала ги знае. А и те реагират толкова бурно, само дето не разнасят знаме над главата си „Аз съм такъв“, обясни от своя страна Тошко Йорданов.

Той се обърна към Манол Пейков, според когото трябва да има повече от един учебник по един предмет: „Ние ще подкрепим на първо четене БСП, защото трябва да се намалят по принцип тая безумна бройка на учебниците. Дали ще са два или три, това ще го решим между първо и второ четене.

А вие, доколкото си спомням, майка ви има издателство. И затова ли подскачате като недо… да не казвам какъв от залата?“.

Йорданов разкри още, че има запис на знаковата руска песен "День Побе́ды" в "прекрасно изпълнение на Пейков.

Йордан Иванов обаче не остана доволен от забележките на Рая Назарян към Цончо Ганев. "Изхвърлете го за три дни от залата и ще му дойде акълът в главата", призова той.

Иванов продължи: "Затова, че вие ме нарекохте прост, г-н Ганев, ще получите покана за съдебно заседание, ще бъдете осъден и с парите, с които ще ви осъдя, ще сложа знамето на Украйна пред вашата партийна централа". 

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас. Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!