Остри реплики, нападки и обиди се размениха в пленарната зала по случай 9-септемврийския преврат, свързан с насилствено завземане на централната и местната власт в България през 1944 г. 

“За да има помирение, трябва да има покаяние. Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска”, заяви депутатът и съпредседател на “Демократична България” Атанас Атанасов в декларация от името на група.

Той добави, че българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация. 

Изказването му породи и първата остра реплика от страна на депутата от БСП Александър Симов, който попита защо на всеки 9 септември се повдига темата за преврата. 

Симов призова колегите си депутати от ДБ да излязат от залата. 

„9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от „Демократична България“. От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от „Демократична България“.  Половината от тук са деца на старата номенклатура“, заяви Симов.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отговори на Симов и подчерта, че датата е мрачна за България и трябва да се помни. 

Йорданов припомни детските години, когато негови познати с родители в актива на БКП имали прислужници, а охраната ги чакала пред училищата.

На трибуната се качи и депутатът от ИТН Станислав Балабанов: 

"На днешния ден давате възможност да вземат думата хора, чиито партиен лидер отказа да си хвърли комунистическата книжка", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!