Гуцанов открехна вратата за голямото ляво обединение

Считам, че другата седмица ще имаме пълна готовност за събиране на подписи в страната за общото явяване на изборите, каза той

Пленумът на БСП  ще вземе решение за участието в поредните предсрочни парламентарни избори за 51-ото Народно събрание и ще предложи вариант за коалиция на голямото ляво обединение.

Това каза Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“, във връзка с предстоящото заседание от 11:00 часа днес. 

Гуцанов припомни, че на 26 юли в Стара Загора е подписан меморандум, който има сериозно значение за бъдещото управление на държавата и за изцяло обединено ляво пространство. 

"На 27 юли всички се качихме на Бузлуджа, заедно, нещо, което не се бе случвало в близките десетина години", коментира той.

Гуцанов посочи, че след пленума на БСП предстои финализирането на самото коалиционно споразумение за лявото обединение, за да могат да се явят обединени на предстоящите избори.

"БСП, "Левицата", партиите в лявото пространство, сме призвани да се спрем този процес на разпад на държавата", заяви Гуцанов, цитиран от БТА. 

На въпрос очаква ли вътрешна съпротива по повод на решението за участието на предстоящите извънредни парламентарни избори на 20 октомври във формат на обединение на левицата, Гуцанов каза, че има много голямо разбирателство между членовете на Националния съвет. 

"Този курс за обединение първо в БСП, второ- в лявото пространство, и спиране на тази война с институциите, е без алтернатива, така че не считам, че ще има някакви конфликтни точки. Разбира се, ще има различни мнения, но няма нищо лошо в това", добави председателят на ПГ на „БСП за България“. 

"Считам, че другата седмица ще имаме пълна готовност за събиране на подписи в страната за общото явяване на изборите", добави Гуцанов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!