Има една дума, от която ГЕРБ бяга като дявол от тамян. Тя е "отговорност". Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание. Тя е по повод задочният спор между ПП и ГЕРБ относно орязаните средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Във вторник ЕК потвърди, че България ще получи малко над 1 млрд. лева по-малко от предвидените средства по механизма.

"Когато пътищата са в тежко състояние след 12 години управление, ГЕРБ и техният вожд хукват да броят дупки, вместо да се смирят и извинят. Когато енергетиката е в хаос, а некачествени ремонти вадят мощности от строя, те казват – ето, новите управляващи са виновни, сякаш енергетика, която се унищожава 12 години, може да се изгради отново за шест месеца.

Държавната хазна с години се източваше, защото парите потъваха в аванси за несъществуващи магистрали, в незаконно строителство, в сакове, чекмеджета или луксозни имоти, неизгодни договори, в сектори без реформи, докато задлъжнялостта на болници, общини, държавни предприятия се увеличаваше", посочи Гюров от парламентарната трибуна.

"Когато за месеци постигнахме рекордна събираемост, когато започнахме да спираме кранчетата на мафията, от ГЕРБ се уплашиха...и внесоха абсурдния си вот на недоверие. Вот на недоверие за финансова политика, която германският министър на финансите описва по следния начин – "Солидните ви финанси са вдъхновение за всички нас", заявиха още от ПП.

Тази седмица излязоха и данните, които сложиха окончателната присъда на този безпочвен вот – а именно, че излишъкът в бюджета е над 1 милиард лева, посочи Гюров.

"Когато стана ясно, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост намаляват с около 1 милиард лева, от ГЕРБ отново подскочиха – с поредната лъжа. Този път Бойко Борисов обяви, че Планът бил „провален“ и отправи обвинения в „некадърност и безотговорност“, подчерта Гюров.

"Да, господинът никога не е носил отговорност за своите провали. Той само ги прехвърля на някой друг и винаги обича да излиза сух от водата за сметка на българския народ. Но и на народа му омръзна да плаща сметките на Борисов и затова го свали от власт – два пъти!

Финансовата корекция, да уведомим отново българските граждани, е по правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, гласуван през февруари 2021-а година в ЕС. Подкрепена и гласувана от правителството на Борисов. Това е Бойко Борисов. Човекът с чекмеджето", посочиха от ПП.

"Извинявайте, господа и дами от ГЕРБ, че хората ви свалиха от власт, за да имаме по-голям икономически растеж. Колкото до корекцията в нашия План по механизма, договорен от вас, тя означава едно – икономическите показатели на България са по-добри от средните за ЕС.

Икономическото ни възстановяване е по-бързо, когато вие сте в опозиция. Крайно време е да поемете отговорност. Поне за една от вредите, които сте нанесли на България", допълни още Гюров.

"Нека гражданинът Борисов да се яви в Народното събрание, за да обясни действията си, заедно с бившия си вицепремиер по европейските фондове – Томислав Дончев.

Или да се извинят за разпространените лъжи", призова Гюров и попита ГЕРБ дали ще продължават да застрашават целия ресурс по Плана, както направиха с блокиране на работата на Народното събрание с новото си мнозинство през миналата седмица.

"Ще подкрепят ли реформите, които сме се ангажирали да осъществим, за да се осъществи Плана за възстановяване и устойчивост? Или целта им е друга? България да се върне в блатото на корупцията, нагласените схеми и частните митници", попита реторично Гюров.

"Истината ще стане ясна, когато дойде ред на гласуванията тук – в тази зала. Когато трябва да гласуваме промените в Закона за обществените поръчки, в Закона за противодействие на корупцията, промените в нормативната уредба за подаване на сигнали за нередности и всички останали законодателни инициативи, които предстоят. Времето е малко, а задачите са много. По делата им ще ги познаете. И по гласовете им в залата", завърши Гюров.