АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16. Това заяви зам.-председателят на партията Десислав Чуколов по време на дебатите в Народното събрание.

По думите му българската държава ще даде над 3 млрд. лева за 8 американски изтребителя. Според него през последните седмици са изприказвани абсолютни лъжи относно машините. „Ясно е, че цената ще нарасне. Ясно е, че в годините самолетите трябва да бъдат поддържани, докомплектовани със съответните въоръжения, бомби и т.н., които ще бъдат продадени от американската страна.

Другата лъжа според Чуколов е, че България нямала сключен договор със САЩ за безплатно ползване на американските бази у нас.

„Още 2006 г. от АТАКА бяхме на протести пред американското посолство в Южния парк да изразим мнение, че не трябва да се дават четири български бази за безплатно ползване на американската страна. А чух тези дни от г-н Каракачанов и други фактори от военното министерство, че нямало у нас американски бази. Има!“, заяви още Чуколов и напомни, че в договора е записано, че българската страна няма право да изисква информация от американците за това какво влиза и излиза в базите.

„Ще получим тези самолети на завишена цена и тук декларираме, че от АТАКА сме против и категорично този договор не трябва да бъде подписан“, заяви още Чуколов.

„Сега ще дадете парите накуп, предварително, а 2023 г. ще ги получим от САЩ, евентуално. След 4 години Русия сигурно ще има С-600, а ние ще имаме самолети от 74-та година. Звучи ли ви изгодно и логично?“, попита от трибуната зам.-председателят на АТАКА.

В заключение той напомни, че на 19 юли 1916 г. е роден героят Димитър Списаревски, който се е разбил в американските „летящи крепости”, бомбардирали София. Чуколов определи като поредно унижение това, че точно на тази дата купуваме американски самолети, чиито предшественици са бомбардирали София.