Ръководството на Младежко ДПС положи венец от името на ДПС, за да почете паметта на жертвите на националсоциалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.

“В България има склонност да се забравят останките от комунистическия режим, именно това, което беше направено върху българските мюсюлмани и българските турци.”, заяви Илхан Кючюк, евродепутат и лидер на Младежко ДПС пред медиите.



23-ти август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

За първи път предложението датата 23-ти август да се чества като „Ден на жертвите на сталинизма и нацизма” е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов „Европейската съвест и комунизмът”, където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.



Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000 .

"Поклон пред всички жертви на този нечовешки терор. Дано един ден заедно да можем да почетем паметта им!", заяви Кючюк в заключение.