Убедена съм, че има широк консенсус в българското общество по темата за преговорите със Северна Македония. Доказателство за това е още 10-и януари КСНС при президента, където има и политически консенсус, което също е много важно. Всички парламентарно представени партии единодушно подкрепиха националната позиция. Това заяви пред Дарик министърът на външните работи Теодора Генчовска.

"По отношение на националната позиция няма промяна. По закона за КСНС президентът е този, който решава кога да се свика КСНС. Ако има позитивен прогрес, надграждащ нашата позиция, например в разговорите с колегите от Скопие, който излиза от рамковата позиция, тогава може би ще има нужда от КСНС и впоследствие решение от Народното събрание", коментира Генчовска.

Тя изрази очакване "с колегите от Скопие да седнем вече скоро на една маса". "Нашата позиция те я знаят много добре. Очевидно и на тях им трябва време", посочи външният министър.

Има ли напрежение между София и Скопие?

По думите на Генчовска няма напрежение между външните министерства на България и Северна Македония. "Просто очакваме един конструктивен диалог от тяхна страна", добави тя.

"Натиск има, аз самата го усетих в понеделник на Съвет външни работи, където една от темите беше "Стабилност на Западни Балкани", а фокусът беше преместен върху разширяването. Доста сериозен натиск. Те наистина не искат да ни разберат. Аз съм спокойна, защото нашата позиция е ясна и силна. Мисля че с постоянство, със спокоен тон и най-вече диалог може да има разбиране", заяви Теодора Генчовска.

Тя посочи, че много важен елемент е Договорът за добросъседство, за изпълнението на който трябват гаранции в самата преговорна рамка.

Има ли разделение между коалиционните партньори?

"Още на 10-и януари внесохме доклад, който беше предмет на обсъждане в рамките на КСНС за състоянието на преговорите със Северна македония и Албания. Още тогава ние посочихме някои обективни и субективни фактори, които имахме усещане, че може да отклонят процеса и да повлияят на отношенията в коалицията. За съжаление това се случи.

Трябва всички институции – Народно събрание, Министерски съвет - трябва да имат доверие на външно и на екипа му, защото те наистина работят в защита на националния интерес. Надявам се, че това вече е разбрано и ще използваме периода пред нас да свършим конструктивна работа", каза министърът на външните работи.

Работата на премиера с МВнР

Теодора Генчовска изрази мнение, че с външно министерство може да се работи и по-добре.

"С колегите сме хора с административна памет и институционалисти. Свикнали сме всичко да се случва по структуриран ред, да има кореспонденция, нормална комуниакция. Просто отне малко време, нормално е. Надявам се, че ръката, която сме протегнали, ще бъде поета и ще се работи чисто институционално", обясни външният министър.

Позицията на България за войната в Украйна

"Агресията на Русия в Украйна още в самото начало е осъдена безкомпромисно не само от мен, а и от другите колеги. Мисля че има различни виждания за това как да подпомагаме Украйна, но има решение на Народното събрание, което изразява волята на представителите на българското общество. Аз се съобразявам с решението на Народното събрание", посочи Генчовска.

Тя припомни, че има и други аспекти, където можем да бъдем полезни - според нея трябва да сме малко по-активни по отношение на хуманитарната помощ, която България предоставя. 

Реципрочност на дипломатите в Москва и София

По отношение на дипломатите в Русия и България, министърът на външните работи коментира, че бройката е абсолютно несъразмерна. В България те са много повече.

"Това, което сме предприели - имаме право да поискаме реципрочност, този процес вече е стартиран", обясни Генчовска.