Приемането на президентското вето е задължително, но генералното решение е в парламента да има повече хора, които милеят за националния, а не за частния интерес. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите по президентското вето по Закона за приватизационен и следприватизационен контрол, предаде агенция „Фокус“.

Според Зарков тези, които обещават на заинтересовани лица, че спорният законопроект ще мине, не биха искали да се ангажират с неформалния си ангажимент. Той разкритикува Министерски съвет, че предпочита законопроектите, разработени в министерства, да се внасят от народни представители. „Това важи с особена сила, за най-голямата парламентарна група, за гръбнака на това управление, за партия ГЕРБ, без която тези законопроекти не могат да видят бял свят“, допълни Зарков.

Според него ГЕРБ внасят законопроекти чрез техни партньори или отделни народни представители. „Хитрината е много проста. Трябва да си осигурят ход. Ако стане скандал, той е за сметка на друг“, каза Зарков.

По думите му е добре, че това вето ще бъде прието, но това съвсем не е достатъчно. „Благодарение на президента на Републиката днес ще предотвратим ощетяването на българската хазна, но голямата опасност за българската демокрация, Конституция и парламентаризъм остава. Тя се крие в начина на функциониране на това Народно събрание“, допълни Зарков.

Колегата му Валери Жаблянов добави, че ГЕРБ са властта на олигархията. "Ситуацията не е хумористична. Тя е сатирична. Няма как да приемете законодателни поправки, които дават възможност на частен магнат в резултат на нарушение на закона да прибере 60 млн. лв.", допълни Жаблянов.