Десетина милиона евро ще похарчат партиите, за да си купят едни от най-апетитните сгради в столицата, чиято пазарна цена е два пъти по-висока, сочи проучване на "24 часа".

Приблизително 7-8 млн. евро е данъчната оценка на четирите големи централи - на БСП, НДСВ, ДПС и СДС , поне още 2 милиона ще струват сградите на по-малките партии. Преговорите между парламентарно представените формации за сдобиване с нотариални актове текат от няколко месеца, показва проучването. Намерението им да си напазаруват имотите лъсна от доклада на Висшия съвет на БСП, подготвен за партийния конгрес след 2 седмици. Дори вече е подготвен законопроект, който да позволи тази стъпка, признава пред "24 часа" главният секретар на БСП Димитър Дъбов. Налага се корекция в закона за партиите и в този за държавната собственост. Това е част от усилията дейността на политическите сили да излезе на светло, обясни Дъбов -повишаването на държавната субсидия , предвидено в закона за партиите, и правото на собственост върху базата ще отреже зависимостта от сиви спонсори, смятат на "Позитано".
За да е ясно пък с какви пари ще си купят имотите, партиите ще теглят специален кредит за тях, предвижда механизмът , обсъждан в тройната коалиция.  После обаче ще се забрани сградата да служи като обезпечение за други вземания. Предварителни разговори с банки обаче не са водени.
Ако ръководството прецени, че е целесъобразно и намерим финансов ресурс, може и да си купим "Врабча"23 , коментира заместник-шефът на НДСВ Милен Велчев.
"Това е старо наше предложение ", откликна главният секретар на СДС Пламен Радонов. По думите му СДС ще се възползва от такава възможност не само за емблематичната сграда  на "Раковски" 134 в София, но и за цялата клубна база в страната.
"Не знам дали ще си купим имотите, но възприемаме положително идеята. Колкото по независими и прозрачни са партиите , толкова по-добре", каза зам. шефът на ДПС Йордан Цонев.
В промените в законодателството , които дават право на партиите да си купят държавна сграда, в групата ще влязат и политическите формации , които са излъчили депутати в Европейския парламент. Това означава, че и ГЕРБ може да си поиска къща от държавата и да я купи. /БЛИЦ