„Игра на тронове“ за поста председател на Еврокимисията

Преговорите вероятно ще бъдат дълги и трудни

Разговорите са шанс да се оцени новия политически пейзаж и да се разгледат кандидатите за най-престижните работни места в ЕС. Лидерите на Франция и Германия вече предложиха различни личности да поемат ключовата роля на председател на Европейската комисия, съобщава БГНЕС.
 

Гласуването показа, че големите центристки блокове губят своето мнозинство за първи път.
 
Всички националисти, либерали и зелените се утвърдиха, правейки ЕС по-фрагментиран и отдалечавайки възможностите за консенсус.
 
В преговорите, които могат да отнемат месеци участва и британският премиер Тереза Мей, но източници от Брюксел са потвърдили пред медиите, че не е имало разговори за Брекзит.
 
Кой ще поеме управлението на Комисията?
 
Прекалено рано е да се каже. Преговорите вероятно ще бъдат дълги и трудни, като вече се спрягат имената на няколко кандидати.
 
Ролята на председателя на Комисията, органът, който прилага правилата на ЕС и изготвя законодателство на ЕС, понастоящем се изпълнява от Жан-Клод Юнкер, който е в края на петгодишния си мандат.
 
През 2014 г. Юнкер бе избран да оглави Комисията като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), след като ЕНП тогава спечели мнозинство в изборите.
 
Но сега предизвикателството е много по-голямо за кандидата на ЕНП Манфред Вебер – германец – след като блокът му се сви от 217 места на 180 в парламент със 751 места.
 
Пристигайки в Брюксел, Меркел каза, че “разбира се” подкрепя Вебер, тъй като нейната партия е една от групите в ЕНП.
 
Френският президент Еманюел Макрон дори не спомена Вебер като възможен кандидат, вместо това посочи главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние, който е французин, датския либерал Маргрете Вестагер и холандския левоцентристски кандидат Франс Тимерманс, с аргументацията, че те имат „правилните умения”.
 
Франс Тимерманс сравни процеса на номинация за председател на ЕК с бруталната телевизионна фантастична драма “Игра на тронове”.