България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани".

Това заяви в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Ще подкрепим всички мерки, които гарантират ограчничаване на разрастването на болестта", обяви тя.

Докато говореше, Корнелия Нинова се изкашля два пъти, което предизвика смут в парламента.

Шефката на парламента Цвета Караянчева дори предложи вода на лидера на БСП, но тя отказа с усмивка, след което продължи да говори. 

"Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на Министерски съвет, които г-н Борисов и МС приеха. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец.

Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме - правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите, сестрите и медицинския персонал в българските болници", каза още Нинова.

Тя заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. "Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи", допълни още Нинова.

"Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя, че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо", коментира Нинова.

"Притеснява ни действието на правителството на парче. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето", посочи Нинова. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

 
Видео: Нова телевизия