Националният съвет на БСП ще се събере тази неделя на заседание за преките избори за председател на партията, пише Труд бг.

Все още дневния ред до членовете му не е готов, но от Изпълнителното бюро на левицата потвърдиха, че основната тема ще е предстоящият пряк вот за лидер и уточняване на точната бройка на социалистите с активни партийни книжки към края на декември 2019 година.

Според неокончателните подадени протоколи от общинските и районните съвети на БСП, членската маса на партията е около 70 000 души.

Пленумът на партията ще има 2 седмици, за да подаде на Централната комисия за провеждане на избора (ЦКПИ) информация за броя на членовете на БСП, броя на ОПО и членовете във всяка една от тях по общински и районни организации.

Над 10 са спряганите имена за нов председател на БСП, които са получили подкрепа от проведените до момента конференции и общи събрания по места.

Според “временното класиране” от днес председателят на столичните социалисти Калоян Паргов е изравнил по брой номинации на досегашният шеф на социалистите Корнелия Нинова. 

Само преди дни Нинова беше безапелационен фаворит според справката от “Позитано” 20 с 11 номинации, следвана от Красимир Янков и Кирил Добрев с по 3. “На БСП предстои първата битка – битката със себе си”, заяви пред BgOnAir Паргов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!