Мандатът може да бъде върнат още до края на седмица, а новото правителство се очаква да бъде гласувано на 7 юни (сряда). Това съобщава "Марица".

Очаква се тази вечер ръководствата на коалиционните партньори от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да гласуват окончателно одобрение на предложения министерски състав. 

Депутати и от двете групи бяха категорични, че правителството вече е готово, след като беше избран компромисен МВР шеф.

Това е Калин Стоянов, шефът на ГДБОП, бургазлия, минал през всички нива на полицията в родния му град и Приморско, направил скок до високия пост при Бойко Рашков.

До последно днес и утре ще бъдат търсени министри на няколко поста. Вакантен към 16:00 часа, например, беше този в спорта след отказа на пилота Димитър Илиев.

Пикантерия: Появи се нов списък с министрите в кабинета "Денков", голяма интрига се заплете около...

В последния момент може да бъде сменен и правосъдния, като вместо Милен Матеев от ПП ресора поеме едно от емблематичните лица на СДС - Екатерина Михайлова, в последствие основател на ДСБ. 

БЛИЦ уточнява, че самата Михайлова призна, че е получила покана да стане министър в кабинета "Денков", но е отказала. А междувременно се разбра, че Асен Василев бил в истерия и настоявал само той да е финансов министър.

За земеделието нов фаворит е Кирил Вътев, собственик на една от големите компании за производство на месо и месни продукти, но не е 100 процента сигурен. Има още известни колебания в културата и туризма .

Промени в ключовите министерства не се очакват, като Асен Василев, Даниел Лорер и останалите лица на ПП ще останат министри.

До последно ще се чака и дали една от емблемите на ГЕРБ става вице по европейските фондове.

Неофициално бе разпространен списък с всичките имената, спрягани за министри в бъдещия кабинет „Денков - Габриел”, предава Нова тв.

Ето ги и тях:

Министър-председател на ротация - Николай Денков и Мария Габриел

Министър на финансите - Асен Василев

Министър икономиката - Цвятко Георгиев

Министър на правосъдието - Милен Матеев

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков

Министър на външните работи - Мария Габриел

Министър на иновациите - Даниел Лорер

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петров

Министър на отбраната - Тодор Тагарев

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на електронното управление - Александър Йоловски

Министър на земеделието - Кирил Вътев

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов

Министър на туризма - Зарица Динкова

Министър на културата - Яна Генова

Министър на спорта - Димитър Илиев

Какво се случи досега

Днес няколко часа представители на двете политически формации обсъждаха последни детайли в стаята на председателя на парламента. Пред журналистите бяха лаконични. Николай Денков заяви, че преговорите продължават и когато има финално решение, ще бъде съобщено.

Според източници на NOVA списъкът с министри е почти готов и остават малки уточнения. Очаква се довечера той да бъде гласуван от Националните съвети на двете формации и най-вероятно утре да бъде съобщен официално.

„Има напредък, изчакайте още малко. Докато не свърши целият процес, нищо не е приключило. Имайте още малко търпение, напредваме”, коментира в парламента Денков.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че сред имената има както експерти, така и политически лица, но предложени основно от ПП, като така те ще носят основната отговорност.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук