"Трябва да завърши процеса. Има напредък. Изчакайте още малко" - това заяви по-рано днес акад. Николай Денков след двучасова среща между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, провела се в сградата на Народното събрание (НС).

Малко след това се появи интересен списък с част от имената на министрите в кабинета "Денков". Според него четири от ведомствата са разпредели така:

Асен Василев - министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Екатерина Михайлова – министър на правосъдието

Мартин Захариев – министър на културата

Оказа се, че Екатерина Михайлова действително е имала предложение за правосъден министър в кабинет на Николай Денков. Това потвърди тя, цитирана от NOVA.

Екатерина Михайлова, Снимка: БГНЕС

Михайлова обаче е отказала предложението.

Междувременно се появиха доста интересни разкрития от срещата на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в НС.

"Аз ще съм финансов министър и никой друг!" - така тропал по масата Асен Василев по време на безкрайните преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС по съставяне на правителство с втория мандат. Това разкриха участници в разговорите, цитирани от Епицентър. бг.

Човекът, който в записа на среднощната сбирка на ПП казва: "Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев", и който заяви, че застава зад всяка своя дума от този запис, се държал брутално и нагло, мачкайки представителите на ГЕРБ.

"Присъствието на Асен Василев ще затрудни работата на кабинета", заяви днес Екатерина Захариева, напомняйки, че "от устата на Асен Василев са най-проблемните изречения – за чистките, за подписите с кръв". И попита: "Един човек ли ще бъде заложник за правителство?".

Въпреки това хората на Борисов са клекнали под "необолшевишкия ботуш" на "Промяната" и правителство ще има, категорични са източниците на Епицентър. бг.

Социологът Славкова: Ето как разбрах, че ще има кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС!

Формулата на кабинета ще е такава, че ПП с техните 37 депутати поемат цялата изпълнителна власт, която ще бъде избрана с гласовете на ГЕРБ, без те да имат лостовете за въздействие и контрол. Това е пълна капитулация на ГЕРБ пред ПП и то след скандалния запис, който би трябвало да ги изтрие от политическата карта, камо ли да ги връща в управлението.

Борисов, който пропиля първия мандат и остави да бъде излъган, че във втория ще се прави общ кабинет с експерти, фактически е измамен и във втория мандат. Затова и днес призна: "Няма да има експертен кабинет, ПП искат сами да носят отговорност с политически лица".

Борисов отговори на Ивайла Бакалова след тежките обвинения! БЛИЦ TV

ГЕРБ не са успели да прокарат в преговорите нито една своя властова позиция, няма да имат влияние нито в силовите, нито в икономическите сектори на управление.

"Поемайки фактически кормилото на държавата, "Продължаваме промяната" ще извършат всички онова, което заявиха в записа, с които заявиха, че се гордеят: тотални чистки в администрацията, смени на шефовете на служби, смени на областни управители и репресии към всички, които се смятат за опоненти на ПП", казват депутати от НС.

Отзвукът в Европа от случващото се в страната е крайно негативен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук