Искра Михайлова: Познавам Доган, Пеевски и другите - разумът ще надделее, в ход е ново начало и връщане назад няма

Тя категорично отрече да има ДПС на Делян Пеевски и ДПС на Ахмед Доган

Обръщението на Делян Пеевски към г-н Доган бе очаквано, то е емоционално - показва отношението на Делян Пеевски към почетния председател на ДПС и към партията. След това писмо хората са по спокойни. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Искра Михайлова, зам.-председател на ДПС и на ПГ на ДПС.

Михайлова каза, че не знае дали двамата вече са се срещнали. "Комуникацията между тях е била винаги много добра, аз съм убедена че са в контакт. Има една силна партия - ДПС.

Първо няма различни ДПС, няма автентично ДПС - всеки избирател на ДПС е ДПС. Автентичното ДПС са всички негови избиратели. Второ - изграждане на спекулации не прави чест на колеги, които знаят че в действителност ДПС върви по своя път - и е спекулация да се каже Ахмед Доган нареди.

Това никога не се е случвало, аз не съм чула думата "нареждам". Всеки избирател е имал право на своя позиция", заяви Михайлова.

Според нея няма друга партия, която да е написала в документите си, че коалиционната култура е част от политическия прагматизъм. "Обръщението на Пеевски към Доган е емоционално, това е достойна постъпка.

Днес сме 2024-а, не е 1990 г. или 2000, не е даже 2010-а. Новото начало означава една модерна партия, ангажирана с процесите извън България. Тя трябва да върви по нов път в контекста на случващото се в света през 2024-а. Партиите се обръщат към желанието на гражданите - това се вижда в Европа, в САЩ, във Франция.

ДПС в този момент да се обърне към проблемите на един или двама-трима е форма на манипулация. Не е достойно да се опитваш заради своите проблеми да бъркаш в душите на хората."

"Кой има права в новото начало - всеки, който осъзнае това. Кои са деребеите - ами хората ги посочват. Например в Пловдивска област излязоха пред медиите преди седмица.

Когато хората разберат някой чува ли техните реакции - това е новото начало. Ибрямов има качества и възможности, но това което областните организация в Търговище свали доверието си - той може да продължи напред, въпросът е как. ДПС са всички избиратели, а не шепа хора. Ново начало означава, че няма да се върнем назад.

Познавам всички - Доган, Пеевски и другите, разумът ще надделее. Междуособиците, репликите - нямат значение, хората очакват от нас работа - да има вода, да направим свързаност, всички училища да са европейски, културното наследство да е достъпно до европейците.

Винаги ДПС си е поставяла такива цели - инструментите през различните години са били доста ограничени, политическото мислене е било подчинено на старо мислене. Сега е ново време и ново начало - волята на структурите е воля на нашите избиратели.

В нито един момент реално никой от екипа на ДПС не е казал нищо срещу Доган. Декларирам моето уважение към него, възможно е някои, които не приемат новото начало - да са срещу Пеевски. Всеки е добре дошъл.

През февруари Пеевски и Чакъров бяха избрани за лидери от конференцията на ДПС. Тогава беше дефинирано новото начало. За мен това е знакът - те бяха подкрепени от Доган", обобщи Искра Михайлова

Тя уточни: "Ще вземем мандата, но решението предстои. Спекулации са че ще предложим за премиер Росен Желязков. Първо трябва да чуем структурите, избирателите и нашите органи. Ще извървим целия път и ще се съобразим с хората."