На днешния ден трябва покаяние. Историята е важна и тя е житейски урок. Това коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ в студиото „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Днес ще се проведе церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим пред пред параклиса и мемориалната стена до НДК. Според Атанасова обществото ни е разделено по тази тема. От една страна са тези, които приемат и не се отказват от историята, а от другата - съвременните млади, които искат различен прочит и искат истината.

„Ако има промяна и смяна на поколенията, този въпрос няма да стои и ще има оценка, която ще бъде дадена“, посочи Атанасова. По думите й днес трябва да отдадем почит и да говорим за историята, за последствията и за уроците от нея. Атанасова заяви, че оценките вече са раздадени и този режим е обявен за тоталитарен и престъпен. „Много държави посткомунистически са го обявили. Тук не трябва да спорим за това, а дали е редно следващото поколение да знаят истината“, смята Атанасова.

Събеседникът й в студиото Таско Ерменков от левицата смята, че БСП не отрича историята си. „Това е исторически факт и няма как да го отречем“, заяви той. Между двамата пламнаха и леки искри. Според Ерменков не може една история на един народ 45 години да е била само черна.